Zelfstandig architect krijgt minimumtarief

Zelfstandig architect krijgt minimumtarief

Een primeur in de bouwwereld. Architecten die werken als zzp’er krijgen vanaf nu een minimumtarief betaald. Dit staat in de nieuwe cao van de architectenbranche. De cao geldt voor zelfstandige architecten die door een architectenbureau worden ingehuurd. Zij moeten nu net een vergelijkbare waardering krijgen als een architect in loondienst. Zelfstandig architect krijgt minimumtarief.

Daarbij zijn de kosten doorberekend die een zelfstandige kwijt is aan verzekering, arbeidsongeschiktheid, vakantie en pensioen. “Ons richtsnoer was: vergelijkbaar werk moet vergelijkbaar gehonoreerd worden. We willen niet dat er misbruik gemaakt wordt van het grote aanbod aan zzp’ers”, zegt Victor Frequin van branchevereniging van architectenbureaus BNA op nos.nl.

Situatie genormaliseerd

De situatie in de architectenbranche is sinds de crisis behoorlijk omgegooid, en daar wordt met de nieuwe cao op ingespeeld. Sinds 2008 is het aantal architecten meer dan gehalveerd in Nederland, van ruim 14.500 naar 6500. Daarentegen is het aantal zelfstandig werkende architecten toegenomen, met name doordat bureaus in de crisis gedwongen werden te bezuinigen, of zelfs failliet gingen. Nu de situatie in de bouw weer redelijk genormaliseerd is, kunnen de betere voorwaarden voor zelfstandigen dan ook makkelijker doorgevoerd worden.

Mededingingswet

Kritiek op de maatregel komt uit de hoek van belangenbehartiger ZZP Nederland. Voorzitter Maarten Post reageert via de nos: “Zo’n tarief wordt al gauw de norm. En het is overbodig, want de meeste zzp’ers kunnen prima zelf over hun tarief onderhandelen.” Daarnaast wordt er gewezen op de bepaling dat ondernemers volgens de mededingingswet geen prijsafspraken mogen maken. De Autoriteit Consument & Markt zegt niet te weten of die bepaling op deze cao van toepassing is.

Advertisment ad adsense adlogger