Deel kennis over energieneutraal bouwen

Deel kennis over energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen gebeurt steeds meer. Door heel Europa wordt druk gezocht naar goede en goedkope oplossingen. Daarom is nu een online platform gelanceerd, waar iedereen kennis kan delen over dit thema. Zo moet (bijna) energieneutrale bouw steeds gangbaarder worden. ‘Deel kennis over energieneutraal bouwen’ is de oproep van de makers van de website.

De onlangs gelanceerde website PassREg Solutions Open Source wil energieneutraal bouwen in Europa een stap verder brengen. De website is opgezet vanuit het EU-project PassReg, dat over heel Europa onderzoek doet naar energieneutrale technieken van de ‘passiefhuizen’ en herwinbare energievoorziening.

DNA in de Bouw

PassREg maakt deel uit van Intelligent Energy Europa. Vanuit Nederland werd kreeg DNA in de Bouw een Europese bijdrage om aan de slag te gaan met energiezuinige bouw in de regio Arnhem en Gelderland. De gemeenten Nijmegen en Arnhem, Stadsregio Arnhem en de provincie Gelderland hebben het project gecofinancierd.

Kennis is er al

Over heel Europa namen 14 regio’s deel aan het PassREg programma, en de website is dus opgericht als platform waar artikelen en praktijkvoorbeelden uit deze regionale projecten worden gedeeld. Maar de website richt zich nadrukkelijk op open source en iedereen met kennis van zaken op het gebied van energiezuinig bouwen wordt opgeroepen die kennis te delen. Zo wil men voorkomen dat op verschillende plekken in Europa hetzelfde wiel wordt uitgevonden. “De kennis is er al om overal in Europa gezond, betaalbaar en energieneutraal te kunnen bouwen en renoveren.”

Wikipedia voor energieneutraal bouwen

De database biedt voorbeelden uit de praktijk, gebruikte technieken, innovaties, berekeningen, probleempunten enzovoorts. Architecten, leveranciers, opleiders, politici, techneuten en bouwers worden opgeroepen zijn of haar kennis te delen op het platform, of te leren van de andere bijdragen. De website heeft dezelfde opbouw als wikipedia, om het interactieve en het gemeenschappelijke karakter van het project te benadrukken. Daarbij past ook de meertaligheid van de website, waaraan veertien PassREg-partners deelnemen.

Advertisment ad adsense adlogger