3D geprinte appartementen in Eindhoven

Op het Lab040 in Eindhoven wordt aan het allereerste 3D beton-geprinte appartement van vier verdiepingen gewerkt.

“De 3D module kan als basisbouwstenen of als volledig afgewerkt appartement op de bouwplaats worden geleverd”

Prefab Volume Bouw (PPVC) is een manier om complete en afgewerkte modules off-site te bouwen voor installatie ter plaatse. Bij deze modulaire bouwtechnologie worden 3D-modules geproduceerd in een gecontroleerde fabrieksomgeving met geoptimaliseerde bouwmethoden en bouwmaterialen.

De modules kunnen in verschillende vormen op de bouwplaats worden geleverd – van basisbouwstenen tot volledig afgewerkte appartementen, compleet met voorzieningen. Het assemblageproces verloopt snel en behoudt de voordelen van beton, zoals brandwerendheid, geluidsabsorptie en thermische massa.

Lees ook: 3d-betonprint transformeert conservatieve bouw

Modulaire modules

De CyBe G (Gantry) is een 3D-betonprinter die overal binnen een vastgestelde driedimensionale zone kan printen. Hij kan ter plaatse worden opgebouwd, maar is het meest geschikt voor het printen van grote modules, zoals afgewerkte appartementen, in een off-site fabrieksomgeving. Dit systeem is een stabiele opstelling van vier kolommen en drie balken en is ideaal voor PPVC-bouw.

De snelle en grootschalige mogelijkheden van de Gantry maken het ideaal voor het printen van gebouwen met meerdere modules en verdiepingen met PPVC. Met het Gantry-systeem kunnen modulaire PPVC-modules in de fabriek worden geprint en vervolgens ter plaatse worden getransporteerd en geassembleerd.

Met dit proces worden de installatieactiviteiten buiten de fabriek verplaatst, waardoor een betere fabrieksomgeving ontstaat met minder stof- en geluidsoverlast. Het montageproces op locatie wordt ook vereenvoudigd met PPVC, waardoor minder mankracht nodig is en de bouwomgeving veiliger wordt.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Over CyBe

De roots van CyBe komen vanuit bouwbedrijf Hendriks. Berry Hendriks begon in 2013 CyBe. Kort daarna werden de eerste 3D betonprinter hardware, software en materialen ontwikkeld voor industrieel gebruik.

Wereldwijd verkoopt men 3D betonprinters en is de belangrijkste 3D printing aannemer in Nederland. Naast 3D betonprinters produceert CyBe en biedt ook software, ontwerp- en engineering diensten aan.

Over Living LAB 040

Het Living LAB 040 s een initiatief van Jos Lichtenberg en Monique Donker en is in nauwe samenwerking met Gemeente Eindhoven en Amvest ontwikkeld.

Advertisment ad adsense adlogger