BouwEXPO Tiny Housing toont toekomst Tiny House

Tiny House bezig aan opmars ©Woningpioniers

De Tiny House beweging lijkt de afgelopen maand definitief tot Nederland te zijn doorgedrongen. Na de eerste voorbeelden van bewoonde Tiny Houses in Alkmaar en Ouddorp, gaat nu ook Almere aan de slag. En wel in de overtreffende trap. Afgelopen week werd in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) de expositie ‘Tiny Housing Ontdekt’ gestart, als onderdeel van de BouwEXPO Tiny Housing.

De tentoonstelling toont de 245 maquettes die werden ingezonden voor een prijsvraag die de BouwEXPO Tiny Housing organiseerde. De beste 25 inzendingen worden komende zomer daadwerkelijk gerealiseerd. Een doorbraak in kleinschalig wonen in Nederland.

BouwEXPO Tiny Housing

De prijsvraag die de gemeente uitschreef heet officieel ‘Bevrijd Wonen, Jouw Ideale Tiny House in Almere’. De 25 beste inzendingen mogen door de inwoners dus zelf worden gebouwd in Almere Poort. Het aantal van 245 inzendingen voor 25 plaatsen laat zien hoe groot het enthousiasme voor Tiny Housing in Nederland in korte tijd is geworden. De kleine huisjes met een maximaal bruto vloeroppervlak van 50 vierkante meter staan volop in de landelijke belangstelling. Almere wil, samen met het van het Rijk uitgaande Woningbouwatelier, verkennen of het mogelijk is om een serieuze bouwstroom van kleine huizen mogelijk te maken.

Groot enthousiasme

Wethouder Tjeerd Herrema opende samen met KAF-directeur Jeroen van der Wiel de tentoonstelling. Herrema noemt de energie en de ideeën die alle deelnemers in hun inzendingen hebben gestoken geweldig. “Voor mij zijn het nu al allemaal winnaars. Met slechts 25 plannen gaan we straks verder naar de BouwEXPO, maar het zou mooi zijn als de bouwsector nog meer van deze prachtige ideeën kan adopteren. Binnen Almere of daarbuiten.” Herrema was verder enthousiast over het groot aantal verschillende inzenders, architecten, vaklui, bouwbedrijven en zelfs kinderen zonden hun ontwerp in. Als opmerkelijke afwezige onder de inzenders noemde de wethouder de woningbouwcorporaties. Opmerkelijk, aangezien Tiny Housing wordt gezien als mogelijke oplossing voor de woningnood en leegstand in grote steden.

De winnaars worden op woensdag 6 juli tijdens een symposium en in aanwezigheid van minister Blok bekend gemaakt. Zij krijgen een optie op een bouwlocatie en kunnen vanaf dat moment starten met de realisering van hun Tiny House in een ‘lab’-sfeer.

Advertisment ad adsense adlogger