Compact wonen in binnenstad Eindhoven

Eindhoven is hot! Woningcorporatie Woonbedrijf ziet het succes van compact wonen in de binnenstad. En ze hebben nog 34 Spaceboxen beschikbaar die snel geplaatst kunnen worden als woonruimte. De corporatie wil het gesprek aangaan met de stad en onderzoeken of deze manier van wonen aansluit bij de doelgroep en hoe groot de behoefte is. Reden om tijdelijk een Spacebox op het Stationsplein in Eindhoven te zetten.

De Spacebox op het Stationsplein is tot 21 december te bezoeken

“De vraag naar betaalbare huurwoningen is groot, zeker in het centrum van Eindhoven. Met name jongeren zijn op zoek naar een eigen woonplek. Het zeer populaire ‘tiny house’-concept kan een prima oplossing zijn: klein maar toch comfortabel wonen met alle voorzieningen bij de hand.” aldus Paul Terwisscha van Scheltinga, directeur Vastgoed van Woonbedrijf.

Compact en verplaatsbaar

Een Spacebox is een kant-en-klare woning van ongeveer 18m2, met een keukentje en badkamer. Ze zijn makkelijk verplaatsbaar en compact. Je zou ze zelfs op het dak van een gebouw kunnen zetten. “We willen ze ook duurzaam maken, bijvoorbeeld met zonnepanelen en een warmtepomp,” vertelt Paul Terwisscha van Scheltinga. “Goed voor het milieu en het bespaart kosten. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend,zodat aansluiting op bijvoorbeeld elektriciteit niet nodig is. We zijn benieuwd waar we de Spaceboxen gaan tegenkomen in de stad.”

Onderzoek

Voorbijgangers kunnen even een kijkje nemen in de woonruimte, even sfeer proeven en ondervinden hoe het is om in een Spacebox te wonen. Via een enquête kunnen ze aangeven wat zij van deze manier van wonen vinden. En of ze een goede locatie weten waar we de Spaceboxen kunnen plaatsen. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek gaat Woonbedrijf dit project verder uitwerken en realiseren. De Spacebox op het Stationsplein is tot 21 december te bezoeken. Openingstijden staan aangegeven bij de Spacebox.

Hergebruik Spaceboxen

De Spaceboxen stonden eerst op de TU/e campus. Vestide, de studentenhuisvester van Woonbedrijf, verhuurde er 186 aan studenten tussen 2005 en 2016. 79 Spaceboxen zijn nu in gebruik als flexwoning aan de Willemstraat en 35 in Veldhoven. Daar komen er volgend jaar nog eens circa 35 bij. Nu staan er nog 34 Spaceboxen in de opslag.

Advertisment ad adsense adlogger