Meelfabriek Leiden bezoeken tijdens Dag van de Bouw

Meelfabriek Leiden te beozeken tijdens de Dag van de Bouw

Ontwikkelaar Van der Wiel bouwt woningen, een parkeergarage, een hotel, een spa en wellness centrum, horeca en winkels op het terrein. Pieters Bouwtechniek ontwerpt en berekent de constructies van de verschillende gebouwen. Tijdens de Dag van de Bouw is vanaf de oude silo heel Leiden te overzien.

‘Nu is de laatste kans om te zien hoe de oude situatie was’

Op het terrein van de Meelfabriek staan gebouwen van verschillende leeftijden. Bijna het hele complex is een Rijksmonument. Een deel van het complex wordt gerenoveerd en er komen een aantal nieuwe gebouwen bij. Om alle plannen uit te voeren is het project opgedeeld in verschillende fases. Van der Wiel Bouw en Pieters Bouwtechniek zijn momenteel bezig met de eerste fase: de ombouw van het oude molengebouw en riffellokaal tot moderne lofts en een drielaagse ondergrondse parkeergarage.

Parkeergarage

“Constructief gezien is die parkeergarage heel spannend”, vertelt Rob Doomen van Pieters Bouwtechniek. “We graven tot twaalf meter, dat is bijna net zo diep als de funderingspalen van de bestaande monumenten die op het terrein staan. We moeten dus zorgen dat we het grondwater weghouden. Rondom de bouwkuip maken we stalen damwanden, die zijn al deels te zien tijdens de Dag van de Bouw. Bijzonder aan de nieuwe woontoren is dat de dragende kolommen buiten de gevel komen te staan. Dat soort details maakt dit project voor ons erg interessant.”

Molengebouw

Ook in het Riffellokaal en het oude molengebouw zijn op 2 juni zware constructies te zien. “Die panden krijgen stalen draagconstructies. Spectaculair om te zien en ook om te berekenen. De panden zijn in de jaren dertig gebouwd en waren niet bedoeld als woongebouw. Het is altijd een uitdaging om bij oude gebouwen met gebrekkige informatie over de constructie een efficiënt plan te maken. Voor de veiligheid en vanwege de nieuwe penthouses die we op het pand toevoegen, hebben we veel aanpassingen moeten doen aan de constructies, gevels en het dak.”

Rondleiding

Tijdens de Dag van de Bouw wordt een presentatie getoond over de geschiedenis van de Meelfabriek en over de toekomstige architectonische en bouwtechnische ontwikkelingen.

Daarnaast is er ieder uur een rondleiding voor belangstellenden. “Nu is de laatste kans om te zien hoe de oude situatie was. We zijn bezig met de eerste fase, dus veel van de gebouwen verkeren nog in oude staat. Tijdens de rondleiding loop je daar langs en hoor je wat er in de toekomst te zien is. Je komt onder meer langs de oude silogebouwen. Je kunt onder de trechter doorlopen en de betonconstructies daarin bekijken. Uiteindelijk komt er in die silo een hotel en appartementen.”

Vanaf het dak heb je uitzicht over heel Leiden, dat willen we tijdens de Dag van de Bouw ook laten zien. De hele dag door worden diverse rondleidingen worden verzorgd door Pieters Bouwtechniek en Van der Wiel Bouw.

Meer informatie Dag van de Bouw

Advertisment ad adsense adlogger