Nederlands consortium brengt warmte-koudeopslag naar VS

Nederlands consortium brengt warmte-koudeopslag naar VS

Een Nederlands consortium gaat kennis over warmtekoudeopslagsystemen (WKO) naar de VS brengen. Doel is om binnen jaar een showcase te realiseren in de VS. Het consortium noemt zich Dutch Aquifer Thermal Energy Storage (DutchATES).

Volgens hen is WKO een relatief onbekende techniek in de VS. Om de bekendheid van de duurzame warmtevoorziening te vergroten, wil het consortium de Amerikaanse overheden, kennisinstellingen, projectontwikkelaars en investeerders benaderen.

Showcase

De deelnemende partijen in DutchATES zijn Cofely Energy Solutions, Deltares, de Gemeente Den Haag, adviesbureau Over Morgen, Priva Klimaatbeheersing, TNO en Zonenergie.nu. Het consortium wordt ondersteund door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), middels het Partners for International Business (PIB) programma. DutchATES verwacht binnen een jaar een gebouw van een WKO-systeem te voorzien, die als als showcase getoond kan worden aan Amerikaanse ontwikkelaars. Het programma richt zich voorlopig nog op de steden New York, Baltimore en Boston.

80 procent minder CO2

Uit een onderzoek van Over Morgen blijkt dat er geen onoverkomelijke obstakels zijn voor het toepassen van WKO in de VS. Warmtekoudopslag past volgens het adviesbureau uitstekend in de duurzaamheidsdoelstellingen van Amerikaanse overheden. Zo wil New York in 2050 de CO2-uitstoot met 80 procent verminderen ten opzichte van 2005. “De belangstelling is nu al enorm”, zegt Gerwin Hop, eigenaar van Over Morgen. “We verwachten dat we binnen 2 jaar als consortium een voorloper kunnen zijn in de verduurzaming van warmte en koude aan de Oostkust en in de toepassing van WKO in het bijzonder.”

Advertisment ad adsense adlogger