Op naar open standaard in de bouw

Op naar open standaard in de bouw

Oprichting Revit Standards Foundation

Samenwerken aan een open standaard in de bouw. De laatste jaren wordt er intensief nagedacht over hoe dit het best georganiseerd kan worden. De introductie van BIM is daarbij een invloedrijke stap geweest. Gisteren werd de oprichting van het Revit Standards Foundation bekendgemaakt. Doel is dat alle partijen die tijdens een bouwproces werken met BIM, op uniforme wijze bouwontwerpen modelleren en gebruik kunnen maken van de juiste standaard bibliotheek.

De Nederlandse Revit Gebruikers Groep (RevitGG) heeft, samen met de auteurs van de Nederlandse Revit Standards (NLRS) het initiatief genomen om afspraken rondom het gebruik van Revit software voor bouwontwerp te borgen en gratis beschikbaar te stellen. Dit is de directe inleiding om het RSF op te richten. De stichting moet het intellectueel eigendom van de NLRS als open standaard bewaken én zekeren.

Minder misverstanden

Het op uniforme wijze modelleren en het gebruik van een standaard bibliotheek moet ervoor zorgen dat er minder misverstanden ontstaan tussen verschillende stakeholders gedurende een bouwproces. Ook moet het makkelijker worden om informatie die voor een partij van toepassing is, snel uit een model te kunnen filteren.

Open standaard in de bouw

De Revit Standard Foundation is opgericht met steun van een groot aantal toonaangevende bouwpartijen, zo meldt Dura Vermeer, één van de betrokken partijen. Samen wil men ervoor zorgen dat er een goede open standaard komt die toekomstbestendige oplossingen biedt voor het gebruik van Autodesk Revit. Naast bouwbedrijven zijn er ook softwareleveranciers, gebruikersgroepen en adviseurs techniek en IT aangesloten bij de stichting. Ook overkoepelende organisaties als UNETO-VNI en Het BIM Loket.

Van en voor iedereen

Mark Wieringa, voorzitter van RSF en een van de oorspronkelijke auteurs van de NLRS: “We hebben de standaard geschreven en middels deze Foundation willen we onze gebruikersrechten overdragen. Daarmee handelen we helemaal in de geest van deze open standaard: van en voor iedereen. Met de oprichting van deze stichting kunnen we die open structuur behouden, bewaken, doorontwikkelen, onderhouden en de openheid ervan borgen.” Wieringa geeft verder aan de open standaard ook internationaal te willen doorontwikkelen: “We zijn inmiddels aangesloten bij vele buitenlandse initiatieven en de eerste samenwerkingen zijn een feit.”

Advertisment ad adsense adlogger