Overdrukinstallatie trappenhuizen appartementen

Overdrukinstallatie in trappenhuizen van appartementencomplex Cadzand-Bad

In het Zeeuwse Cadzand Bad, één van de meest exclusieve woonplekken aan de Nederlandse kust, wordt gebouwd aan het prestigieuze appartementencomplex de Blanke Top – The Residences met 34 riante appartementen dat vanaf juli 2020 zal worden opgeleverd.

Dit soort overdrukinstallatie worden meestal in hoogbouw toegepast

Colt International uit Cuijk heeft voor het appartementencomplex een specifiek rookbeheersingssysteem ontwikkeld in de vorm van een overdrukinstallatie met een speciaal rookafvoersysteem. Dit systeem bevat tevens intelligente branddetectie en besturingssystemen.

Luchtstroom

De overdrukinstallatie zorgt voor een hogere druk in het trappenhuis zodat rook en hitte, die bij brand de trappenhuizen kunnen bedreigen, worden geweerd. Op het moment dat bij het wegvluchten iemand een deur naar het trappenhuis opent, zorgt de overdrukinstallatie voor een grote luchtstroom, die is gericht van het trappenhuis af. Deze luchtstroom neemt de rook mee om te voorkomen dat de rook het trappenhuis bedreigt.

“Hiermee wordt het grootste gevaar, namelijk rook, beheerst”, zegt Stan Veldpaus, projectadviseur brandveiligheid bij Colt International. “Deze systemen zijn bedoeld voor het rookvrij houden van de vluchtweg. Hierdoor hebben mensen voldoende zicht en garanderen we een veilige vluchtweg. Tevens draagt het systeem bij aan het rookvrij, door de brandweer, kunnen benaderen van de brandruimte.

Extra duin

Versluys Groep uit Oostende (BE) is de bouwer en ontwikkelaar van de luxeappartementen. Projectleider Bert Defruyt van Versluys Groep vertelt dat op dit moment volop wordt gebouwd om in de zomer de eerste appartementen op te leveren. Het gaat om twee appartementengebouwen met elk zeventien appartementen in vijf lagen die op het strand staan.

“De Blanke Top – The Residences staat voor een unieke lifestyle en dat trekt een bepaald publiek. Er wordt hiervoor zelfs een extra duin op het strand aangelegd”, zegt Defruyt.

Natuurlijk zonnescherm

Architectonisch zijn het unieke, moderne gebouwen, die nogal afwijken van de reguliere appartementengebouwen in Cadzand. De gevels hebben een horizontaal en ruimtelijk uiterlijk.

De puien zijn volledig van glas, waarbij de profielen van de ramen nauwelijks zichtbaar zijn. De gevels bevatten uitkragende terrasdelen op de zuidzijde van het gebouw die tevens als een natuurlijk zonnescherm dienen om een optimaal binnenklimaat te realiseren.

Om de architectuur van de gevels te behouden, zijn in plaats van brandtrappen langs de gevels, in elk gebouw twee trappenhuizen met vluchttrappen geïntegreerd. In totaal bevat het complex vier trappenhuizen met vluchtwegen. Toekomstige bewoners van de appartementen kunnen gebruik maken van de diensten van het hotel met wellnesscentrum dat ernaast ligt.

De verschillende appartementengebouwen staan ondergronds met elkaar in verbinding en hebben een ondergrondse doorgang naar het hotel, zodat de bewoners gebruik kunnen maken van de faciliteiten en de service van het hotel. In de ondergrondse parkeergarage is ruimte voor 120 auto’s en voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Overdrukinstallatie

Binnen de appartementengebouwen zijn overdruksystemen geïnstalleerd in de vier trappenhuizen van het complex, die als verplichte brandveiligheidseis zijn gesteld. Deze systemen zijn nodig als extra brandveiligheid. Ze zorgen er namelijk voor dat de vluchtwegen volledig rook- en hittevrij blijven, als er brand uitbreekt, waardoor bewoners op een veilige manier vanaf hun eigen appartementen uit het gebouw kunnen vluchten en niet bevangen raken door de rook.

Volgens Defruyt worden dit soort overdruksystemen meestal in hoogbouw toegepast. “Voor een complex met vijf lagen is het dan ook vrij uniek. De trappenhuizen zijn de enige vluchtroutes in het gebouw, vandaar dat voor overdruksystemen in de trappenhuizen is gekozen om aan de brandveiligheidseisen te kunnen voldoen”, zegt

Defruyt. “Het vergt dan ook heel wat denkwerk om dit soort industriële installaties, die meestal in grote gebouwen worden toegepast, uit het zicht in het trappenhuis van het appartementengebouw te plaatsen.”

Brandveiligheidseisen

Uiteindelijk zullen acht of negen appartementen op één trappenhuis aansluiten. Elk appartement heeft een eigen opgang met een entree en een hal die aansluit op het trappenhuis. “Om aan de brandveiligheidseisen te voldoen, moet hoogbouw in Nederland beschikken over twee vluchtwegen”, zegt Stan Veldpaus, projectadviseur brandveiligheid bij Colt International.

Bij dit appartementengebouw is er alleen een centraal trappenhuis dat in geval van brand als vluchtweg moet dienen. Om gelijkwaardigheid te bewerkstelligen (gelijkwaardig aan het hebben van 2 vluchtwegen) wordt het trappenhuis bij brand op overdruk gezet. Om de overdruk in het trappenhuis of de luchtflow vanaf het trappenhuis te kunnen realiseren, moet de hal gelegen voor het trappenhuis, worden voorzien van een afvoervoorziening.

Deze afvoervoorziening is brandcompartiment overschrijdend en daarom per verdieping voorzien van een rookklep. De rookklep op de bouwlaag waar de brand woedt, wordt geopend en vormt zo één geheel met de afvoerschacht. Tegelijkertijd sluiten de overige rookkleppen, die in gesloten stand brandwerend zijn, zodat brandoverslag via de afvoerschacht wordt voorkomen.

Kortom, elk trappenhuis heeft een overdrukinstallatie die bestaat uit een run- en standby toevoerventilator, rookkleppen, kanalen, drukverschilopnemers, schakelapparatuur, transmissiewegen en een afvoervoorziening.
Het prestigieuze appartementencomplex de Blanke Top – The Residences met 34 riante appartementen wordt door Versluys Groep vanaf juli 2020 opgeleverd.

Meer informatie: Colt International

Overdrukinstallatie trappenhuizen appartementencomplex Cadzand Bad.

Advertisment ad adsense adlogger