75 Bomen op dak Boijmans Depot Rotterdam

75 Bomen op het dak van het Boijmans Depot in Rotterdam

De plaatsing van de 75 bomen op de daktuin van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is gestart. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld is ontworpen door MVRDV.

75 meerstammige berken worden de komende twee weken door BAM Bouw en Techniek met een speciale telekraan 35 meter omhoog getakeld en vervolgens geplant op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen. Hier worden de bomen onderdeel van een groene daktuin met restaurant en spectaculair uitzicht over de stad.

Watergeefsysteem

De gekozen boom is de Betula pubescens, een zachte berk die maximaal tien meter hoog wordt en goed bestand is tegen de weersomstandigheden op het dak. De bomen zijn tussen de tien en vijftien jaar oud en zijn de afgelopen drie jaar voorbereid op de nieuwe locatie op hoogte. Een speciaal watergeefsysteem zorgt ervoor dat de bomen nooit droog staan.

De nazorg ligt bij een gespecialiseerde boomverzorger die de bomen regelmatig monitort op vitaliteit, gezondheid en vochthuishouding. Hoe lang de boom blijft leven is afhankelijk van verschillende factoren zoals weersinvloeden. Naar verwachting blijft het overgrote deel van deze sterke pioniersbomen -die weinig nodig hebben om te overleven – enkele tientallen jaren staan. De boom wordt door de Limburgse kweker ook wel een ‘taaie rakker’ genoemd.

(Lees verder onder de foto.)

Vergroening Museumpark

De gemeente Rotterdam start binnenkort ook met de aanpak van de vergroening van het gebied in en aan de noordkant van het Museumpark.

Het gebied krijgt een natuurstenen bestrating, veel plantvakken en bomen erbij. Daarnaast worden de vijvers van het Nieuwe Instituut en het evenementendek ook opnieuw ingericht.

Wethouder Wijbenga: “Met deze 75 bomen op het depot en verdere vergroening in het gebied voegen we weer een mooie groene plek toe aan de stad. Het laat zien hoe creatief we zijn in het benutten van de ruimte in de stad. Waar gebouwd wordt, komt ook groen! Dit wordt een plek waar bezoekers, na afronding en in betere tijden, naartoe kunnen gaan en van kunnen genieten.”

151.000 kunstwerken

Depot Boijmans Van Beuningen zal ruim 151.000 kunstwerken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen huisvesten. Ook particuliere – en bedrijfscollecties krijgen een plek in het gebouw. Het gloednieuwe depot opent naar verwachting in september 2021 de deuren voor het publiek.

Tijdens de Open Depot Dagen op 25, 26 en 27 september dit jaar, is het nu nog lege icoon toegankelijk voor Rotterdammers, voordat de grote kunstverhuizing van start gaat.

Lees meer over het Boijmans Depot in Bouw en Uitvoering 2019, nummer 7.

Foto’s 2 en 3 Ossip Architectuur Fotografie.

Advertisment ad adsense adlogger