Robotisering in 2023: kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst

Robotisering in 2023: kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst

Anders Beck van Universal Robots, geeft vijf voorspellingen voor dit jaar. Wat kunnen we op robotiseringssvlak verwachten, nu de werkomgeving in alle sectoren, maar zeker ook de bouw en infra, snel aan het veranderen is. Robotisering en cobotisering in 2023: kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst.

“Automatisering van productieprocessen wordt door toepassing van kant-en-klare robotisering geavanceerder, maar ook eenvoudiger dan ooit tevoren”

Bouw en infra

Robots en cobots worden al breed ingezet in de industrie. Binnen de bouw en infra kennen we onder meer de cobots die tillen, heffen, verplaatsen en reiken, maar ook robotiseringstechnieken bij het 3D ‘printen’ van beton en tal van andere toepassingen.

Cobot?

Een cobot of co-robot (van collaborative robot, meewerkende robot) is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere robots, die ontworpen zijn om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren, zoals de meeste industriële robots tot 2010. Verder zijn cobots lichter, makkelijker verplaatsbaar en vaak goedkoper dan een grotere standaard industriële robot (bron: Wikipedia)

(Lees verder onder de afbeelding.)
5 voorspellingen robotisering in 2023

5 voorspellingen robotisering:

1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren

De vooruitgang in robotica, machine learning en andere technologieën heeft het tempo van technologische vooruitgang vertienvoudigd. Maar ondanks al hun indrukwekkende verwezenlijkingen moeten technologiebedrijven beseffen dat ze niet overal goed in zijn.

In de wereld van de robotica is dat niet anders. Om een robotsysteem te maken heb je onder andere hardware, software, applicaties, sensoren en interfaces nodig. Daarom wordt 2023 het jaar van de kant-en-klare oplossingen. Fabrikanten die toepassingen en producten creëren rond bestaande technologieën zullen hierin centraal staan.

Zij zijn in staat om innovatie te stimuleren door technologieën te combineren tot complete oplossingen voor de meest voorkomende toepassingen, zoals lassen en palletiseren. Het resultaat? Automatisering wordt geavanceerder, maar tegelijk ook eenvoudiger dan ooit tevoren.

2. Fabrikanten schakelen over op modulaire productie

We zien een trend naar meer flexibele productiemodellen. En ondanks dat traditionele industriële robot belangrijk blijven in sommige productiesectoren, liggen sommige modellen buiten hun bereik doordat ze groot en op een vaste plek gevestigd zijn. Daarnaast vergen ze vaak ook een complexe toepassing.

Cobots daarentegen kunnen een vergelijkbare reeks activiteiten uitvoeren als traditionele industriële robots, maar zijn kleiner, lichter en veel gemakkelijker in te zetten. Ze zijn ontworpen om naast mensen te werken en beter geschikt voor omgevingen of opdrachten die flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereisen. Tot slot zijn ze het meest kosteneffectief voor bedrijven die automatiseren – een belangrijke overweging in 2023.

Volgens The Collaborative Robot Market 2022 Report van Interact Analysis zal de cobotsector in 2026 groeien tot ruim twee miljard euro. Omdat cobots taken als verpakken, palletiseren, lassen en assembleren blijven veranderen, zien we in 2023 dat ook grote bedrijven zich tot lichtgewicht cobots wenden om de modulariteit van hun productie te vergroten.

3. Cobots met een hoger laadvermogen en een groter bereik in opmars

Door de toenemende cobotautomatisering zijn er ook steeds meer bedrijven die zware ladingen willen hanteren. Het goede nieuws is dat we onlangs de introductie hebben gezien van verschillende cobots met een hoger laadvermogen en een groter bereik. In 2023 zullen deze cobots productieomgevingen blijven transformeren en de dagtaak van veel werknemers verbeteren.

In 2022 presenteerde ook Universal Robots een nieuwe cobot in deze categorie, de UR20, die gebouwd is voor een hoger laadvermogen, hogere snelheden en superieure bewegingscontrole binnen een lichtgewicht systeem met een klein oppervlak. Dit zal nieuwe toepassingsmogelijkheden creëren en innovatie over de hele linie stimuleren.

De langdurige toename van industriële robotinstallaties zal aanhouden ondanks de mondiale onzekerheden
Uit het recente IFR World Robotics Report blijkt dat de installatie van industriële robots in 2021 een recordhoogte heeft bereikt en met 31% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

In totaal zijn de jaarlijkse robotinstallaties wereldwijd tussen 2015 en 2021 meer dan verdubbeld. Hoewel de groei in 2022 in de gehele sector trager leek te verlopen, is dit grotendeels te wijten aan de wereldwijde onzekerheden als gevolg van de pandemie en de schaarste van elektronische componenten.

Anders Beck verwacht dat de opwaartse trend van cobotautomatisering zich in 2023 zal voortzetten. Bedrijven over de hele wereld hebben namelijk te maken met een tekort aan arbeidskrachten en technici en bovendien zitten we midden in de overgang naar industrie 5.0, waarin het werken naast robots zal leiden tot meer mensgerichte, duurzame en veerkrachtige bedrijven.

4. Klanten centraal in productontwikkeling

Hoewel we uitgebreid praten over samenwerking met robots op de werkplek, blijft menselijke samenwerking de motor van innovatie.

Klanten begrijpen hun eigen behoeften beter dan wie dan ook en zijn, nu de robotisering markt volwassener is geworden, beter dan ooit in staat om die te verwoorden. Zowat elke robotfabrikant, ook Universal Robots, zal zijn eindgebruikers veel meer bij de productontwikkeling betrekken.

Uiteindelijk kunnen klanten hierdoor rechtstreeks invloed uitoefenen op het product dat ze kopen, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle feedback leveren voor de roboticabedrijven. Hetgeen betekent dat zij een product kunnen introduceren ten gunste van de hele markt.

5. De toekomst van robotisering en cobots

Meer dan ooit moeten bedrijven voortdurend innoveren en zich aanpassen om te overleven en te groeien. In 2023 zullen zij steeds meer vertrouwen op technologie en innovatie om nieuwe wegen in te slaan, met kant-en-klare oplossingen als kern. Dit maakt dit jaar tot een spannende tijd voor robotisering.

Robotisering en cobots in 2023: kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst.

Advertisment ad adsense adlogger