Stalen strip voorkomt instorten galerijen

Metalen strip voorkomt instorten galerijen

Naar aanleiding van een ingestorte galerij van een flatgebouw in Leeuwarden is ingenieur Rob Treels aan de slag gegaan met het bedenken van een oplossing. Hij kwam uiteindelijk met een zeer eenvoudige doch effectieve oplossing. Een stalen strip moet voorkomen dat galerijen nog instorten.

Nominatie De Vernufteling

Door middel van een staalstrip die wordt bevestigd aan de overgang van galerijen worden de galerijen veel sterker gemaakt. Zijn vinding is genomineerd voor De Vernufteling, de innovatieve prijs van de Nederlandse ingenieurswereld.

Financiële besparing

De stalen strip, van een paar tientjes, kan naar schatting bij zo’n 200 tot 300 probleemflats geplaatst worden (van de in totaal 1.000 probleemflats). Bij brede galerijen werkt de strip niet. De stalen strip koppelt de twee galerijen aan elkaar waardoor ze elkaars gewicht dragen en de krachten worden verdeeld.

Onderzoek

Uit onderzoek bleek dat de lijnbelasting op de rand van de galerij vaak maatgevend is. En dan vooral ter plaatse van de overgang van de ene naar de andere galerijplaat. Uitgebreide berekeningen lieten zien dat als de platen onderling worden gekoppeld, ze wél veilig zijn. Een eenvoudig stalen stripje is daarvoor voldoende. De kosten: geen 500, maar slechts zo’n 40 euro per vierkante meter.

Grote besparing

Op de strip is geen patent aangevraagd. Daarnaast loopt de bedenker van de strip ook niet binnen, hij rekent gewoon het uurtarief om de strip te installeren. Woningcorporatie Havensteder heeft achttien flats in Rotterdam en Capelle aan den IJssel met wankele galerijen. Bij deze flats kan de strip geïnstalleerd worden. Zij zijn dan ook zeer content met de uitvinding aangezien zij nu veel geld kunnen besparen.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de stalen strip werkt.

Advertisment ad adsense adlogger