Vastgoed voor ziekenhuis Vlissingen gefinancierd met crowdfunding

Vastgoed voor ziekenhuis Vlissingen gefinancierd met crowdfunding

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ontheffing verleend voor een unieke crowdfundingactie voor een ziekenhuis in Zeeland. Zeeland krijgt daarmee de primeur: het is de eerste keer dat het vastgoed van een Nederlands ziekenhuis wordt gefinancierd met crowdfunding. Dat wordt mogelijk dankzij een initiatief van betrokken Zeeuwen en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ).

Het vernieuwde ziekenhuis komt op de huidige locatie van het ADRZ Vlissingen. De crowdfunding wordt georganiseerd door Zeeland Investments Beheer (ZIB), dat hiervoor een platform heeft opgericht. ZIB is een beheerder van beleggingsfondsen in vastgoed met een positief en stabiel trackrecord van meer dan 16 jaar, met meer dan 2.500 particuliere investeerders. Onder meer de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe is een belangrijke drijvende kracht achter ZIB.

Mogelijk

Nog voordat de crowdfunding een feit was, heeft zich al een overweldigend aantal geïnteresseerden bij hen gemeld dat mee wil doen om de revitalisatie van het ziekenhuis financieel mogelijk te maken. In totaal hebben zich nu meer dan 800 belangstellenden gemeld. De crowdfundingactie komt, net als de andere activiteiten van de crowdfunder, onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Rente

In totaal is er voor het ziekenhuis circa 20 miljoen euro nodig. De verwachting is dat minimaal de helft van dit bedrag (10 miljoen euro) bijeen wordt gebracht door middel van de crowdfundingactie. Het resterende deel wordt bancair gefinancierd. Deelnemers aan de crowdfundingactie kunnen investeren vanaf een bedrag van 2.500 euro of een veelvoud daarvan tot een maximum van 40.000 euro (voor particuliere investeerders). Ze verstrekken de lening voor een periode van maximaal zeventien jaar. De deelnemers ontvangen een rente van 5 procent per jaar.

Interesse

Men ziet dat er investeerders uit de provincie, maar ook van daarbuiten, interesse hebben om aan de crowdfundingactie deel te nemen en daarmee de vernieuwing van het ziekenhuis te realiseren. “Om een grote groep van particuliere investeerders te mobiliseren is het noodzakelijk voor de initiatiefnemers om vertrouwen en transparantie te kunnen presenteren. ZIB kan dat maximaal bieden”, aldus mede-initiatiefnemer Henk van Koeveringe.
“Met crowdfunding willen we samen met de inwoners van Zeeland een succesvolle en rendabele invulling geven aan de vraag voor financiering van de verbouwing van het ziekenhuis in Vlissingen. Investeerders vanuit de provincie, maar ook van daarbuiten, kunnen iets goeds doen met hun geld en ontvangen daarvoor een gezond rendement.”

Financiering

Het verkrijgen van een passende bancaire financiering voor investeringen in vastgoed is de laatste jaren moeilijker geworden. Dat geldt ook voor financieringen in de zorgsector. Dat is de reden waarom gekeken is naar alternatieve financieringsbronnen. Financiering door middel van crowdfunding heeft meerdere voordelen, een daarvan is de flexibiliteit. Zodoende kan al op korte termijn een aanvang worden gemaakt met de verwerving en revitalisatie van het vastgoed, waardoor ingebruikname in 2017 mogelijk is. Een ander voordeel is dat door middel van crowdfunding de bevolking van Zeeland gelegenheid wordt geboden mee te investeren in de ADRZ-vestiging Vlissingen. Hierdoor wordt de betrokkenheid van deze ‘zorgconsumenten’ met het ziekenhuis versterkt.

Over:

ZIB is een beheerder van beleggingsfondsen in vastgoed onder leiding van Henk van Koeveringe. De activiteiten staan onder toezicht van AFM en DNB. Van Koeveringe heeft ervaring met investeren en financieren van zorgvastgoed. Zo is hij initiatiefnemer van een keten van dialysecentra op vakantieparken en heeft hij onder meer geïnvesteerd in de Victoriakliniek te Zierikzee.

Vastgoed voor ziekenhuis Vlissingen gefinancierd met crowdfunding.

Advertisment ad adsense adlogger