“Waterstofketen moet sneller volwassen worden”

"Waterstofketen moet sneller volwassen worden", stellen 80 bedrijven

‘Koplopers Nederland Waterstofland’ presenteerde een bidbook. “De waterstofketen moet sneller volwassen worden”, vindt een brede coalitie van 80 bedrijven. “Wij gaan de waterstofeconomie in Nederland versnellen”, stellen zij, ook in hun bidbook.

“Het bidbook toont een overzicht van nieuwe projecten en concrete plannen in de Nederlandse waterstofketen”

Succes

Meer dan 80 Nederlandse bedrijven hebben de handen ineengeslagen om te laten zien dat ze van waterstof in Nederland een succes gaan maken, als het aan hen ligt. “Een succes voor de werkgelegenheid, voor de economie en voor het klimaat”, berichtten zij. Onlangs overhandigden zij hun ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’ aan Diederik Samsom, kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans. Het bidbook is toegewijd en vol concrete plannen en projecten.

Coalitie rond de waterstofketen

Initiatiefnemers Gasunie, Toyota, Groningen Seaports, Remeha, Shell, Stedin Groep en Port of Amsterdam bouwden de coalitie uit tot een groot gezelschap van bedrijven uit de hele waterstofketen en daarbuiten: producenten, industrie, mobiliteit, techniek en advies. Van innovatieve startups tot grote multinationals.

Bidbook

Het bidbook toont een uniek overzicht van nieuwe projecten en concrete plannen rond de waterstofketen in heel Nederland:

– Dieselaggregaten en machines op aardgas worden in dit bidbook omgebouwd tot mini-elektrolysers, waterstofaggregaten en -machines. Deze zijn in te zetten bij festivals, bouwprojecten, op campings, in fabrieken en meer. Alles plug and play.
– Bedrijven die hun schepen, vrachtwagens, zware bedrijfswagens en personenauto’s willen vervangen voor transport op waterstof. Bedrijven die deze voertuigen leveren en bedrijven die de tankinfrastructuur hiervoor aanleggen en de waterstof leveren.
– De aanleg en aanpassing van offshore windparken, van grootschalige ondergrondse infrastructuur en specifieke installaties bovengronds. Van wind op zee naar waterstofgebruik achter de voordeur van een industriebedrijf of woning.
– De bouw van waterstoffabrieken en elektrolysers bij industrie- en chemiebedrijven om in de toekomst de CO2-uitstoot te verminderen.

Met de overheid

Het hele bidbook is vol ambitie, de coalitie van bedrijven wil fors investeren en durft risico te nemen. Ze laten, naar eigen zeggen, zien dat Nederland de kennis, ervaring, ligging en bedrijven heeft voor een succesvolle waterstofketen. En zijn van mening dat de overheid niet kan ontbreken.

Naast het geven van commitment vragen de bedrijven in de waterstofketen ook commitment van de overheid. Die vragen zijn opgesteld onder regie van professor future energy systems, Ad van Wijk in de vorm van ‘De 10 waterstof-commitments van Nederland’.

Info

Koplopers Nederland Waterstofland is een initiatief van de 7 bedrijven achter MissieH2: Gasunie, Toyota, Groningen Seaports, Remeha, Shell, Stedin Groep en Port of Amsterdam.

“Waterstofketen moet sneller volwassen worden”, stellen 80 bedrijven.

Lees ook: Groningse Jaren 70 wijk Wagenborgen stapt over op waterstof.

Advertisment ad adsense adlogger