Wijk Genderdal duurzaamste wijk in Eindhoven

Wijk Genderdal; duurzaamste wijk in Eindhoven

In Eindhoven moet de meest duurzame wijk komen. De wijk Genderdal dient als een proeftuin om duurzame producten en technieken toe te passen. Bij dit project wordt veel rekening gehouden met de bewonerswensen. Op de plek van de gesloopte Aireyflats komt nieuwbouw.

Start bouw

In de wijk worden huurwoningen gebouwd met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens van 710 euro. Op 9 februari 2015 is Woonbedrijf van start gegaan met de bouw van de eerste huurwoningen.

Bouwprincipes

Voor de start van de bouw heeft een groep mensen actief meegedacht over de bouw van de woning. Dit zorgt voor een bijzondere samenwerking tussen bouwers en bewoners. De woningen worden gebouwd naar de principes van The Natural Step. Deze aanpak bestaat uit vier stappen waarin de natuur en de mens centraal staan.

Duurzame toepassingen

In totaal komen er 65 appartementen, 12 zorgappartementen en 14 rijwoningen. De woningen krijgen een zeer lage energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,09 en een GPR-gebouwscore van 9,0 voor het onderdeel ‘Energie’ en voor de overige onderdelen gemiddeld een 7,7. De daken van de woningen en de appartementen krijgen zonnepanelen. Daarnaast start een pilot met een IRWES-unit op het dak van de appartementsgebouwen. Met die unit kan er energie uit wind worden gehaald.

Uitvoering

De woningen worden in opdracht van Woonbedrijf gebouwd door bouwbedrijf Heijmans. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Het contract bevat het ontwerp, de uitvoering, exploitatie en onderhoud.

Advertisment ad adsense adlogger