100% elektrische vrachtauto met knijperinstallatie

Honderd procent elektrische vrachtauto met knijperinstallatie van Dura Vermeer

Onlangs heeft Dura Vermeer in samenwerking met Vrijbloed Transport een honderd procent elektrische af fabriek Volvo FE 6×2 Electric met autolaadkraan en tweezijdige kipper in gebruik genomen in en rondom Amsterdam.

Nog niet eerder is een dergelijk voertuig met deze lichtere opbouw gebouwd in de fabriek en ingezet binnen de GWW-sector

De meeste elektrische vrachtauto’s die nu rijden zijn omgebouwde varianten. Volvo Trucks is de eerste fabrikant die elektrische vrachtwagens volledig direct vanaf de fabrieksband produceert. Dit is een stuk duurzamer omdat er niet eerst dieselcomponenten geproduceerd hoeven worden, om vervolgens verwijderd te worden.

De gloednieuwe elektrische vrachtauto wordt in de gemeente Amsterdam ingezet. Dura Vermeer voert hier vanaf juni 2019 vier jaar lang twee soorten projecten (Klein Wegenwerken en Elementenverhardingen) uit binnen de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Amsterdam. Deze contracten zijn op basis van duurzaamheid en samenwerking gegund aan Dura Vermeer.

Actieradius

De beperkte accucapaciteit en actieradius zijn op dit moment voor veel (bouw)bedrijven nog belangrijke knelpunten in de overstap naar elektrische vrachtwagens. Voor de truck voor Dura Vermeer is een minder zware opbouw ontwikkeld, zodat er langer en meer kan worden gewerkt met dezelfde accucapaciteit. Ook verbruikt deze lichtere laadkraan bij stilstand geen energie, in tegenstelling tot een conventionele variant.

Een open verbinding tussen de software van de laadkraan en de truck zorgt er verder voor dat de laadkraan een signaal afgeeft wanneer de accu bijna leeg is. Hierdoor wordt stilstand voorkomen en kan het verbruik verder geoptimaliseerd worden.

Emissievrij

Eén van de duurzaamheidsambities van Dura Vermeer is ‘Uitstoot op 0’. Dit betekent onder andere dat de bouwer vanaf 2025 volledig emissievrij wil werken in de binnenstad. Vanaf begin dit jaar wordt daarom op alle infraprojecten met elektrisch materieel gewerkt, mits beschikbaar. De aanschaf van de nieuwe elektrische vrachtauto is daarom een mooie stap in de duurzame samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Lees ook: Elektrische 50 tons autolaadkraan met aanhangwagen

Advertisment ad adsense adlogger