Groene bushalte met materialenpaspoort in Arnhem

Groene bushalte met materialenpaspoort in Arnhem

In Arnhem staat een groene bushalte. Niet alleen het dak, maar ook de zijwanden, staan vol bloemen en planten. De abri is circulair gebouwd en er zijn innovatieve duurzame technieken toegepast.

De bushalte kan bij demontage voor honderd procent worden hergebruikt

De abri is gemaakt om lang mee te gaan, maar is ook modulair. Dat betekent dat de bushalte in onderdelen herbruikbaar is. Vanzelfsprekend gebruikt de halte groene stroom en worden materialen gebruikt met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk. Tijdens het wachten kan een mobieltje worden opgeladen.

Materialengebruik

De bushalte staat bij treinstation Arnhem Zuid en ziet er anders uit dan ‘gewone bushaltes’. Toekomstige bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) gaan er stoppen. Dat zijn snelle en comfortabele buslijnen tussen Arnhem en de regio. Wethouder mobiliteit Roeland van der Zee: “Deze bushalte heeft een uitstraling die past bij zo’n comfortabele buslijn. En is daarnaast ook zeer duurzaam.”

Het bushokje is opgetrokken uit staal dat voor 95% gerecycled is en heeft een dak vol bloemen en planten die bijen en andere insecten aantrekken. Regenwater wordt opgevangen en automatisch afgegeven aan de beplanting. Daarnaast is gebruik gemaakt van aluminium (onderhoudsvrij en goed herbruikbaar) en beton zonder cement (dat scheelt tachtig procent CO2-uitstoot). Van der Zee: “Een bushalte met deze combinatie van groen dak, duurzaam ontwerp én met een materialenpaspoort is een primeur in Nederland.”

Het gebruikte hout heeft een FSC-keurmerk en is bovendien in Arnhem verduurzaamd zonder toepassing van chemische middelen. Energiezuinige leds zorgen voor verlichting. De verlichting achter de poster met vertrektijden gaat alleen aan alleen als je op een knop drukt. Materialen worden zoveel mogelijk lokaal geproduceerd; dat scheelt transport.

(Onder: de plaatsing van de halte. Lees verder onder de foto.)

’Materialenpaspoort

De abri heeft een ‘materialenpaspoort’. Dat betekent dat precies is vastgelegd welke materialen gebruikt zijn. Daardoor kan de bushalte bij demontage voor honderd procent worden hergebruikt: er is namelijk van elk onderdeel precies bekend van welk materiaal het is gemaakt.

Vanzelfsprekend is de halte goed toegankelijk voor minder validen. Rolstoelgebruikers kunnen droog staan doordat een deel van de bank is weggelaten. Passagiers kunnen tijdens het wachten nog snel aan een USB-poort hun mobieltje opladen. Ook wordt de bushalte uitgerust met wifi en wordt het routeinformatiepaneel met actuele vertrektijden in de halte geïntegreerd.

De nieuwe bushalte is een proef. De komende maanden evalueert de gemeente de halte en als deze bevalt dan is het de bedoeling dat er meer van deze duurzame bushaltes komen. Niet in elke straat, maar bij belangrijke en drukke knooppunten in het busnet, de zogenaamde ‘hoogwaardige HUB-locaties’.

Lees ook: Duurzame en groene bushokjes in Den Haag

Groene bushalte met materialenpaspoort in Arnhem.

Advertisment ad adsense adlogger