Gemeente Den Haag behaalt duurzame doelen

Gemeente Den Haag behaalt duurzame doelen

Verdubbeling van het aantal zonnepanelen, een unieke regenwateropslag onder het Cromvlietpark, bijna 1350 nieuwe deelauto’s, zijn enkele concrete resultaten in gemeente Den Haag uit de voortgangsbrief duurzaamheid over behaalde duurzame doelen.

Den Haag verduurzaamde zelf 32 panden en sluit stadsboerderijen aan op schone energie

Duurzame doelen

De voorgangsbrief is door wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) gelijktijdig met de programmarekening gepresenteerd.

Van Tongeren: “Waar ik nog blijer mee ben dan met alle goede cijfers, is die bewoner die haar huis isoleert, de medewerker bij de afdeling monumentenzorg die er toch voor zorgt dat er zonnepanelen kunnen komen, dat bedrijf dat gaat bezorgen met elektrische auto’s of bakfietsen, die keukenwinkel die de inductiekookplaten in de showroom zet. De klimaatcrisis vraagt om concrete uitvoering. Zo zorgen we ook voor een leefbare stad met gezonde lucht.”

1900 woningeigenaren en 2400 huurders namen in 2020 kleine maatregelen zoals radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen en ledlampen. Bijna 700 woningeigenaren kregen subsidie aan voor dak- of vloerisolatie. 120 huishoudens extra koken en verwarmen nu gasloos.
Dit jaar wordt deze subsidie doorgezet en organiseert de gemeente collectieve inkoopacties, waardoor het voor huiseigenaren makkelijker en goedkoper wordt om te verduurzamen.

Gemeentelijke stappen

De gemeente verduurzaamde zelf 32 panden en sluit stadsboerderijen aan op schone energie. Ze plaatste op gemeentelijke daken ruim 700 zonnepanelen, inclusief zonnepanelen van energiecorporaties. Hoewel de coronacrisis hier een effect op had, daalt het eigen energieverbruik van de gemeente met 39% ten opzichte van 2012.

Water

Slimme omgang met water wordt getest met een uniek project in het Cromvlietpark, waar een zogenaamde Urban Waterbuffer onder de grond wordt gebouwd. De groene daken subsidieregeling zorgde voor 7070 vierkante meter aan groen dak. De teller voor zonnepanelen op daken staat eind 2020 op ruim 215.958 m2 – goed voor bijna 131.000 panelen.

Restafval

De hoeveelheid restafval neemt helaas toe – waarschijnlijk deels door corona. Wel kwamen er dertien extra afvalsorteerstraten met ondergrondse glas- papier, textiel en PMD-containers.

De coronacrisis laat het belang zien van schone lucht voor de gezondheid van inwoners van de stad. Den Haag zette in 2020 grote stappen op het gebied van schoon vervoer. 2000 van de meest vervuilende voertuigen, oude diesels en tweetakt brommers zijn omgeruild met de omruil subsidieregeling.

Mobiliteit

Elektrische auto’s, busjes en taxi’s kunnen bij de 300 extra laadpalen terecht van de nu ruim 3000 openbare laadpunten. Den Haag heeft met ook vier snellaadstations een van de meest uitgebreide laadinfrastructuren van Nederland.

In januari 2020 opende een logistieke hub, waarmee overheidsgebouwen en kantoren van grote bedrijven vanuit een distributiecentrum aan de rand van de stad met elektrische voertuigen en fietsen bevoorraad worden.

Lees ook: Groene bushokjes in centrum Den Haag

Gemeente Den Haag behaalt duurzame doelen.

Advertisment ad adsense adlogger