Nieuwe N200 tussen Amsterdam en Halfweg is succesvol afgerond

De Nieuwe N200 tussen Amsterdam en Halfweg is succesvol afgerond

Het project De Nieuwe N200 is succesvol afgerond. In sneltreinvaart is in ruim anderhalf jaar tussen Amsterdam en Halfweg een elf kilometer nieuwe drinkwaterleiding aangelegd, de dijk opgehoogd, de weg opnieuw ingericht en een ecopassage aangelegd.

Opvallend resultaat: lagere maatschappelijke kosten en hoge baten voor bewoners, flora en fauna en de weggebruikers

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Het is mooi om te zien dat deze samenwerking tot zo’n fantastisch resultaat heeft geleid, want door alle werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren is deze klus in anderhalf jaar geklaard.”

Was alles na elkaar aangepakt, dan duurt een soortgelijk project al snel meer dan vijf jaar, schetst Van Nieuwenhuizen. “Dat maakt nogal een verschil. Voor bewoners is dat superbelangrijk: veel minder hinder, veel minder files.” Halfweg kreeg nog enkele extra’s: een nieuwe Boezembrug, duiker en riolering. Bovendien kreeg de N200 in het dorp een compleet nieuwe inrichting met bomen en groen.

Combineren

Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet zagen bij de start van het project De Nieuwe N200 kansen die nu ook daadwerkelijk zijn verzilverd.

Dijkgraaf Gerhard van den Top: “De gezamenlijke aanpak van het groot onderhoud bleek een vliegwiel waar iedereen profijt van heeft. Hier zie je de BV Nederland op zijn best aan het werk. Niet alleen is alle infrastructuur weer voor lange tijd op orde, met de nieuwe inrichting is het hele gebied mooier, veiliger en groener geworden en was er meer mogelijk dan onderhoud alleen.”

(Lees verder onder de foto.)

Realisatie woningen

De verandering rondom de N200 is heel belangrijk voor Amsterdam.. De snelheid is vanaf de Seineweg verlaagd naar 50 km/u en dat geeft de mogelijkheid om 3.500 tot 4.500 woningen bij Sloterdijk-Centrum te realiseren.

Als klap op de vuurpijl worden Haven-Stad, waar in de toekomst veel woningen worden gebouwd, Sloterdijk en Geuzenveld veel beter door De Nieuwe N200 met elkaar verbonden.

Lees ook: 165 miljoen voor veiliger wegen en fietspaden

Ecopassage

Extra ‘winnaars’ zijn kleine dieren en watervogels. Voor hen is onder de weg een ecopassage aangelegd met natuurvriendelijke oevers waardoor de dieren eenvoudig van het ene natuurgebied naar het andere toe kunnen.

Door kennis van de betrokken partners te bundelen zijn niet alleen kosten en tijd bespaard. Er was ook ruimte voor innovatieve maatregelen; de weg is ‘Rainproof’ aangelegd zodat regenwater rechtstreeks in de bodem verdwijnt in plaats van in het riool. Ook is de weg voorzien van stiller asfalt.

KWS was samen met Van Hattum en Blankevoort verantwoordelijk in VolkerWessels-aannemerscombinatie ééN200.

Nieuwe N200 tussen Amsterdam en Halfweg is succesvol afgerond.

Advertisment ad adsense adlogger