5 voordelen van bouwen met Cross Laminated Timber (CLT)

5 voordelen van bouwen met Cross Laminated Timber (CLT)

Cross Laminated Timber (CLT) is een relatief nieuw bouwmateriaal dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid. CLT is een houten bouwmateriaal dat bestaat uit kruislings verlijmde lamellen in drie of meer lagen (kruislaaghout).

“CLT is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal”

Voordelen van bouwen met CLT

1. Duurzaamheid: Hout is van nature vochtregulerend en beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De luchtvochtigheid blijft daarbij op een constanter niveau. Dat heeft een positieve invloed op het binnenklimaat van de woning en op het energieverbruik. Bouwen in hout scheelt ook enorm veel in CO2-uitstoot.

2. Korte bouwtijd: Bouwen met CLT heeft een snelle bouwtijd in vergelijking met traditionele bouwmethoden. De ruwbouwconstructie kan binnen enkele dagen tot stand komen.

3. Minder bouwplaatskosten: Door prefabricage is er een korte productie- en montagetijd. Dit leidt tot minder bouwplaatskosten.

4. Minder faalkosten: CLT is een solide basis voor diverse constructies. Het materiaal is gemakkelijk te bewerken en te monteren, waardoor er minder faalkosten ontstaan.

5. Lichtere fundering: CLT is lichter dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Hierdoor is er minder belasting op de fundering.

Samengevat

Bouwen met CLT biedt dus veel voordelen. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Daarnaast heeft het een snelle bouwtijd en leidt het tot minder bouwplaats- en faalkosten. Het is een solide basis voor diverse constructies en heeft een lichtere fundering nodig.

De Richtlijn Toepassing Bouwconstructies in CLT is hier als pdf te downloaden.

5 voordelen van (bouwen) Cross Laminated Timber (CLT). Lees ook:
Woodstone Heerhugowaard: Europa’s grootste houtbouw.
Betaalbaar, biobased bouwen voor zorg, aan Grote Kreek Rotterdam.
SAWA eerste houten woongebouw Rotterdam.

Advertisment ad adsense adlogger