Elco Brinkman voorzitter Green Building Award

TU-Delft

Jaarlijks wordt in Europa een gebied ‘versteend’ ter grootte van de stad Berlijn. Volgens de Europese commissie is het begroenen van daken een van de manieren om dat verschijnsel tegen te gaan.

Het bufferen van water in daktuinsysteem bevordert de omgevingstemperatuur en vermindert het Urban Heat effect. Tevens zal de stedelijke biodiversiteit verbeteren. En omdat in groene steden beter leefbare omstandigheden gecreëerd worden is het belangrijk om stil te staan bij het begroenen van Gevel en Dak.

Dit jaar zal voor het eerst in Nederland de Green Building Award worden uitgereikt.
Deze prijs wordt uitgereikt om nog verder aandacht te geven en zichtbaar te maken wat in Nederland allemaal gebeurt op het gebied van dak- en gevelbegroeiing. De prijs wordt gegeven aan het meest bijzondere project van de afgelopen jaren (maximaal zeven jaar oud). Het moet om een project gaan dat op alle fronten eruit springt en excelleert qua ontwerp, technische uitvoering, groen, opdrachtgeverschap en maatschappelijke relevantie. De prijs bestaat uit een bronzen plastiek voor de betrokken partijen en krijgt veel aandacht van de schrijvende pers. De prijs is mede geïnitieerd door het blad Dak & Gevel Groen.

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, heeft zich bereid verklaard om op te treden als voorzitter van de vakjury die bepaalt wie de Green Building Award 2012 zal gaan winnen. Brinkman heeft zich bereid verklaard als voorzitter op te treden omdat het in zijn visie, als voorzitter van Bouwend Nederland, belangrijk is dat de bouw zich in de komende jaren verder zal verduurzamen en vergroenen. Groen op daken en gevels vormt daarvan een belangrijk onderdeel.

De Green Building Award zal bestaan uit drie verschillende prijzen: een prijs voor kleine projecten tot 250 m², een prijs voor middelgrote projecten (250-1000 m²) en een prijs voor grote projecten (> 1000 m²). De prijs wordt uitgereikt op 13 september a.s. Op die dag wordt het eerste Dak & Gevel Groen-congres georganiseerd met als titel: ‘Help! Ik wil een groen gebouw’. Dit congres gaat de ontwikkelingen op het gebied van dak- en gevelgroen in beeld brengen en zal plaatsvinden in het Ebben Inspyrium in Cuijk.

Lees verder in editie 4-2012

Advertisment ad adsense adlogger