Groendak en zonnepanelen samen toepassen

Groendak en zonnepanelen samen toe te passen

Zonnepanelen en sedum samen op het dak kon tot op heden niet. De zonnepanelen dekten het groen op het dak af, waardoor het onvoldoende kans om te groeien kreeg. Er is nu een oplossing om beiden toe te passen. De dubbelzijdige verticale PV zonnepanelen van Over Easy Solar kunnen nu worden gecombineerd met een groendak van Sempergreen. Het lichtgewicht Solar groendak werd onlangs geïntroduceerd.

“De oplossing voor groendak en zonnepanelen samen haalde op Solar Solutions Amsterdam de 2e plaats bij de Best Innovation Awards”

Lichtgewicht

Het groendak combineert sedum met dubbelzijdige, verticaal gemonteerde zonnepanelen die volgens de leveranciers tien keer sneller te installeren zijn dan conventionele panelen. De panelen zijn ballastvrij, dus geschikt voor vrijwel ieder type plat dak, waaronder ook bestaande groendaken. Wanneer de verticale PV-panelen gecombineerd worden met een blauw-groendak is er naast energieopwekking ook sprake van waterbuffering.

Dubbelzijdige zonnepanelen

Vanwege de verticale installatie van de zonnepanelen krijgt het groen op het dak voldoende licht en regenwater en doordat de zonnepanelen niet behoeven te worden voorzien van een zware ballast worden zowel de basis dakbedekking als het groendak ontlast.
De verticale bifacial zonnepanelen vangen aan twee kanten licht op wat leidt tot een hoge energieopbrengst.

Verticale voordelen

Ook tijdens de winter, wanneer de zon nog laag staat is er sprake van energieopwekking, zelfs wanneer er sneeuw ligt omdat de cellen door de verticale opstelling niet bedekt worden. Bovendien blijven de zonnepanelen schoner dan de meeste horizontaal geïnstalleerde PV-panelen. De installatie kan op vrijwel elk groendak worden toegepast zonder dat er ingrijpende aanpassingen of extra ballast nodig zijn. De opstelling van de zonnepanelen is zo ontworpen dat er geen bevestiging aan het dak nodig is.

De dubbelzijdige verticale PV zonnepanelen van Over Easy Solar kunnen nu worden gecombineerd met een sedumdak van Sempergreen.

Zie ook: Brandrisico van zonnepanelen op platte daken getest.

Advertisment ad adsense adlogger