Bestaande koopwoningen 5 procent duurder dan vorig jaar

Bestaande koopwoningen 5 procent duurder dan vorig jaar

Afgelopen maand waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,4 procent hoger dan vorig jaar maart. Ten opzichte van februari dit jaar stegen de prijzen in maart met 0,7 procent, zo bericht het CBS.

“De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijs. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen weer”

Stijging

Ten opzichte van februari is de prijsindex bestaande koopwoningen in maart met 0,7 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In maart 2024 lagen de prijzen 0,2 procent onder de piek in juli 2022.

Lees verder onder de afbeelding.
Bestaande koopwoningen 5 procent duurder dan vorig jaar

Bestaande koopwoningen in maart

Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 16.179 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 5 procent meer dan vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2024 zijn 44.441 woningen verkocht, bijna 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. In maart was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 432.061 euro*.

Lees verder onder de afbeelding.
Bestaande koopwoningen 5 procent duurder dan vorig jaar

Prijsontwikkelingen

De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De NVM publiceerde enkele weken terug ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van bij hen aangesloten makelaars. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle koopwoningen in Nederland en van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

* Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Koopwoningen 5 procent duurder dan vorig jaar. Zie ook:
Gemiddelde prijs voor koopwoning ruim 427.000 euro.
Vertrouwen in koopwoningmarkt neemt toe.

Advertisment ad adsense adlogger