Gemiddelde prijs voor koopwoning ruim 427.000 euro

Gemiddelde prijs voor koopwoning ruim 427.000 euro

Afgelopen maand waren de prijzen voor bestaande koopwoning gemiddeld 4,3 procent hoger dan vorig jaar februari. Ten opzichte van januari 2024 steeg de prijs voor een koopwoning in februari gemiddeld met één procent. De waardestijging of -daling van je eigen woning is te berekenen met de woningwaardecalculator (zie onderaan dit bericht).

“In de eerste twee maanden van 2024 zijn 28.262 woningen verkocht, ruim 13 procent meer dan een jaar eerder”

Bestaande koopwoning

Ten opzichte van januari is de prijsindex bestaande koopwoningen in februari met 1,0 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 steeg de prijs van een koopwoning weer.

Lees verder onder de afbeelding.
Gemiddelde prijs voor koopwoning

Meer verkopen

In februari registreerde het Kadaster 13.810 woningtransacties. Dat is 16,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden zijn 28.262 woningen verkocht, ruim 13 procent meer dan een jaar eerder.

Lees verder onder de afbeelding.
Gemiddelde prijs voor koopwoning

Prijs

In februari was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 427.279 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex* wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Lees verder onder de afbeelding.
Gemiddelde prijs voor koopwoning

Zelf berekenen?

Nieuwsgierig naar de waarde van jouw koopwoning en de waardestijging of -daling? De woningwaardecalculator van het Kadaster helpt je verder en berekent de prijsdaling of prijsstijging vanaf de aankoop of verkoop van je koopwoning. De vervolgens uitgevoerde waardeberekening is gebaseerd op de Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het CBS en Het Kadaster.

*De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Bron en grafieken (grafiekopnamedatum 22-02-2024): Kadaster.

Gemiddelde prijs voor koopwoning ruim 427.000 euro. Zie ook:
Vertrouwen in koopwoningmarkt neemt toe.
Vastgoedmarkt zet herstel in en prijzen stabiliseren.

Advertisment ad adsense adlogger