Vastgoedmarkt zet herstel in en prijzen stabiliseren

Vastgoedmarkt zet herstel in en prijzen stabiliseren

De prijzen van commercieel vastgoed stabiliseren. In de vastgoedmarkt speelt de schaarste mee en bij huurwoningen de aantrekkende koopwoningmarkt. Vooruitkijkend lijken de prijzen op de commerciële vastgoedmarkt eerder te stabiliseren dan in het afgelopen najaar werd verwacht. De lagere rentes en de licht aantrekkende economie dragen hier aan bij, aldus ING in haar rapport ‘Vooruitzicht Commercieel Vastgoed’.

“Men berichtte al eerder over een huizenprijsstijging van tussen de 5 en 8 procent voor dit jaar”

Drie redenen voor het snellere herstel op de vastgoedmarkt:

1. Financieringskosten weer lager dan piek in 2023: de kapitaalmarktrentes zijn sinds de piek afgelopen derde kwartaal weer iets gedaald. De afnemende inflatie en verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente gedurende dit jaar geleidelijk aan zal verlagen spelen hierbij een rol.

2. De Nederlandse economie houdt zich tot nu toe goed staande: na drie kwartalen van lichte economische krimp heeft de Nederlandse economie de recessie in het vierde kwartaal van 2023 verlaten. Consumenten gaven in deze periode flink meer uit, en de arbeidsmarkt blijft sterk, met een lage werkloosheid en werkgelegenheidsgroei in bijna alle sectoren. Dit zorgt ervoor dat de leegstand tot nu toe laag blijft.

3. De structurele schaarste aan met name huurwoningen en logistiek vastgoed is een belangrijke basis voor de marktwaarde in de genoemde segmenten. Ten eerste vergroot dit bij ongewijzigd beleid de ruimte voor verdere huurstijgingen, wat een positief effect heeft op het verwachte beleggingsrendement.

Neerwaartse spiraal voorkomen

Woningbeleggers die vrezen voor de effecten van de middenhuur-plannen kunnen er ook voor kiezen huurwoningen aan te bieden op de aantrekkende koopwoningmarkt. Beleggers zullen ook eerder geneigd zijn hun verkoop uit te stellen als de koopbereidheid tegenvalt, omdat ze in de toekomst verwachten een hogere prijs te kunnen ontvangen. Dit beperkt zo de toestroom van nieuw aanbod op de markt, wat helpt om een neerwaartse prijsspiraal op de commerciële vastgoedmarkt te voorkomen.

Hoewel de prijzen stabiliseren, blijft de ruimte voor groei in 2024 beperkt door onder meer terughoudendheid van woningbeleggers en de afnemende vraag naar kantoorruimte, bericht ING Research in haar Vooruitzicht Commercieel Vastgoed.

Vastgoedmarkt zet herstel in en prijzen stabiliseren. lees ook:
Vertrouwen in koopwoningmarkt neemt toe.

Advertisment ad adsense adlogger