De platdakbedekking Leadax Roov, dat Wienerberger in samenwerking met Leadax op de markt heeft geacht, is een oplossing voor platte daken en wordt mede geproduceerd vanuit de reststroom. Het product is aan het eind van de levensduur ook weer recyclebaar.
“Deze platdakbedekking biedt de bouwsector en eindgebruiker diverse mogelijkheden in afwerking en gebruik”
Reststroom als basis
Jaarlijks is er rond de 1,5 miljard kilo PVB-folie beschikbaar in Europa. Een reststroom uit veiligheidsglas gebruikt in gebouwen en auto’s en waarvoor tot op heden geen duurzame eindbestemming was. Door dit te gebruiken als belangrijkste grondstof voor Leadax Roov is men onderdeel van de oplossing om deze afvalberg te verminderen.
Score
Net zoals de meeste platdakbedekking heeft Leadax Roov een levensduur van minimaal 30 jaar, maar aan het eind van de levensduur is het ook nog eens recyclebaar. Het draagt daardoor bij aan een betere ‘MilieuPrestatie Gebouwen’ score en heeft een aanzienlijk lagere milieu-footprint dan vergelijkbare oplossingen voor het platte dak.
Het product kan eenvoudig zonder vuur of hitte worden aangebracht door middel van de verwerkingsproducten die met PVB als basisgrondstof worden geproduceerd. De dakbedekking is verwerkbaar via diverse installatiemethoden, zoals mechanisch bevestigd in de overlap van de dakbanen.
Trots
Miranda Aarnoudse, Commercieel Directeur bij Wienerberger: “We zijn trots op dit innovatieve product dat aansluit op de grote uitdagingen waarvoor de bouwsector staat; het verduurzamen van gebouwen en het effectiever gebruik van grondstoffen. In 2050 moet de sector geheel circulair zijn en wij doen er alles aan om samen met de markt en partners producten te ontwikkelen die daar optimaal bij aansluiten. In dit geval in nauwe samenwerking met Leadax.”
Witte platdakbedekking
Dat de dakbedekking wit is, komt de reflectiewaarde ten goede. Dit zorgt voor een koeler binnenklimaat met een mogelijke energiebesparing als gevolg. Een wit dak is ook een goede basis voor zonnepanelen, het koelende effect verbetert de werking van de panelen.
Praktijk en samenwerking
De eerste geïnteresseerde partijen hebben zich inmiddels al gemeld en ondertussen is er een dak aangebracht in het schoolvoorbeeld voor duurzame gebiedsontwikkeling, het ‘Op Enka’ plan in Ede.
Miranda Aarnoudse: “We zijn niet alleen trots op dit product, maar zeker ook op een duurzame samenwerking met Leadax die voor diverse partijen vele voordelen op zal leveren in de vorm van dit circulaire daksysteem. Zowel voor de bouwsector als voor de eindgebruiker die diverse mogelijkheden heeft in afwerking en gebruik. Een dak anno 2022 is namelijk niet zomaar een dak. Het moet duurzaam zijn en tegelijkertijd kunnen voorzien in verschillende gebruiksfuncties.”
Nieuwe circulaire platdakbedekking uit reststroom.