OVT Arnhem heeft dak van het jaar 2015

  • OVT Arnhem heeft dak van het jaar 20152

Tijdens de eerste congresdag van het Nationale Daken Congres is het dak OVT Arnhem uitgeroepen tot winnaar van de Dak van het jaar-verkiezing. Het dak van de in 2015 gerealiseerd openbaar vervoer terminal ontving daarmee de eerste Nico Hendriks Award.

De jury van het Dak van het Jaar roemde het gegeven dat het technisch zeer complexe dak door een goede samenwerking tussen met name BOKO Dakdekkers uit Westknollendam en Sorba Projects uit Winterswijk tot een goed einde is gebracht.

Grenzen opgezocht

Uit het juryrapport: “Bij het ontwerp van dit dak zijn bewust de grenzen van het technisch mogelijke opgezocht. De uitvoering van het dak van het OVT Arnhem vereiste technisch inzicht, vakmanschap, een goede voorbereiding in overleg met opdrachtgever en bouwpartner, een onberispelijke samenwerking en een uitzonderlijke discipline tijdens de uitvoering. We weten inmiddels dat er heel veel op het dak mogelijk is, maar de realisatie van dit dak is een hoogstandje waar de jury desalniettemin zeer van onder de indruk is.” Ten tijde van de oplevering van de OV-terminal besteedde Bouw+Uitvoering een artikel aan het technisch uitdagende project.

Inventiviteit

De andere genomineerden waren het ROC Kellebeek College West-Brabant te Roosendaal (Leven op Daken) en het hoofdkwartier van NAVO te Brussel (Ridder Skin For Buildings). De verkiezing Dak van het Jaar is in het leven geroepen om de inventiviteit en het vakmanschap in de dakenbranche te tonen, te bekronen en te stimuleren. De projecten die voor bekroning in aanmerking konden komen, werden door de markt zelf aangedragen. De jury zei aangenaam verrast te zijn door de hoeveelheid inzendingen en de kwaliteit daarvan.

Staalkaart van dakenbranche

De longlist van 14 projecten liet al een enorme verscheidenheid aan technieken en oplossingen zien. “Een mooie staalkaart van de items die op dit moment in de dakenbranche spelen. Energiebesparing, energieopwekking, waterbuffering, gebruiksdaken, etc. – op het dak is duidelijk heel veel mogelijk en de grenzen zijn nog niet bereikt.” Bij dit alles is het natuurlijk van essentieel belang dat de primaire functie van het dak, namelijk het gebouw waterdicht houden, niet uit het oog wordt verloren.
De prijs werd uitgereikt door de Stichting Dakpromotie (een samenwerkingsverband tussen Lindeman Events, BDA Dakadvies en DGI Dak en Gevel Ingenieurs).

Advertisment ad adsense adlogger