Willem van Oranje-hotel beste idee voor oude station Delft

Willem van Oranje-hotel beste idee voor oude station Delft

Nu Delft in 2015 een nieuw station opende, is het oude, karakteristieke station Delft uit 1885 niet meer in gebruik. Wordt het monumentale gebouw een ‘Willem van Oranje’hotel of toch een escaperoom? Studenten verzonnen op aanvraag van de provincie Zuid-Holland inventieve herbestemmingen voor het rijksmonument.

Tijdens de de slotbijeenkomst van het ontwerptraject ‘Herbestemming oude station Delft’ werden de winnaars van de ontwerpwedstrijd bekendgemaakt. De provincie Zuid-Holland wil voorkomen dat gebouwen als het oude station vervallen, leeg komen te staan of zelfs worden gesloopt.

Creatieve herbestemming

De provincie, NS Vastgoed, de gemeente Delft en de Haagsche Hogeschool vroegen studenten om met ideeën te komen voor het oude stationsgebouw. Deze werden gisteren gepresenteerd, waarna de jury direct haar oordeel gaf. Daarbij werd benadrukt dat er waardering is voor alle ingediende ideeën, want herbestemming is niet altijd even makkelijk. “Het is een uitdaging die vraagt om creativiteit. Er zijn realistische presentaties gehouden en komende tijd wordt bekeken welk idee concreet uitgewerkt kan gaan worden.” De jury benoemde aan het einde een winnaar en een ‘runner up’.

Willem van Oranje hotel

Het ‘Willem van Oranje’ hotel werd verkozen tot beste idee. Het oude station zou krijgt volgens dit idee thematische, cultuurhistorische kamers, een restaurant en souvenir ruimte. De 2e prijs ging naar een idee voor het creëren van een multifunctionele locatie, bestaande uit Escaperooms, een restaurant en zaalverhuur. De posters van de verschillende ontwerpen zijn de komende tijd in het provinciehuis van Delft te bewonderen. Gedeputeerde Rik Janssen benadrukt het belang van herbestemming van cultureel erfgoed. “Tal van monumenten hebben hun oude functie verloren en zijn daarmee ogenschijnlijk overbodig geworden. Maar ze zijn te mooi en te bepalend voor hun omgeving om af te breken. Ik wil maximale inspanning om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk monumenten een nieuwe eigentijdse functie krijgen, zodat er ook voldoende inkomsten worden gegenereerd om in het eigen onderhoud te kunnen voorzien.”

Advertisment ad adsense adlogger