Infrasector zet stap circulair materiaalgebruik

Infrasector zet stap circulair materiaalgebruik

Zeven belangrijke spelers in de Nederlandse infrastructuur en energie, gaan samenwerken op het gebied van energie- en emissiebesparing, inkopen van duurzame energie en circulair materiaalgebruik voor aanleg, beheer en onderhoud van netten. ‘Fair Infra’ zoals de samenwerking heet, werd vorige week gelanceerd tijdens het Dutch Power Symposium in Bunnik. Het bijbehorende (online) platform heet Groene Netten.

Het gaat om de bedrijven Enexis, Gasunie, Alliander, Stedin, TenneT (energie), KPN en ProRail. De infrastructuurbeheerders hebben zes thema’s aangemerkt waarop ze gaan samenwerken: energiebesparing in het bedrijf, circulaire kabels en leidingen, circulair spoor, vergroenen van het energiegebruik, Fair IT en waar mogelijk het gezamenlijk gebruiken van infrastructuur. Dit meldt MVO Nederland.

Circulaire economie

“Vanuit MVO Nederland zijn wij razend enthousiast over deze stap. Gezien de omvang van alle maatschappelijke infrabeheerders samen, draagt dit direct bij aan een lagere CO2-uitstoot in Nederland”, aldus Michel Schuurman, programmamanager Circulaire Economie bij MVO Nederland. “En met jaarlijks miljarden aan investeringen heb je het over de grote stappen op weg naar een innovatieve, circulaire economie. Hiermee maken we meters.” De zeven partijen zetten willen een significante verlaging van hun periodieke energieverbruik. Het plan is om dit te realiseren via duurzame, opgewekte energie en efficiënter energietransport over de netten. ProRail werkt steeds meer met elektriciteit uit zonnepanelen vanaf de daken van haar treinstations. KPN en TenneT wekken voor hun bedrijfsvoering groene stroom op vanuit windparken. Gasunie is er in geslaagd om efficiënter te transporteren door de gasstromen in de netten minder te verwarmen.

Samenwerking met overheid

Alliander en Stedin namen het initiatief voor de Fair Meter, waarbij materialen uit oude energiemeters hergebruikt worden. Deze materialen kunnen ook weer door andere infrabeheerders worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het aanleggen van spoor. Bij de onlangs geopende nieuwe huisvesting van Alliander werd ook volop ingezet op circulair materiaalgebruik (waarover meer te lezen is in de laatste editie van B+U). Enexis zet in op verduurzaming van de circulariteitspositie bij de aanbesteding van kabels en het reduceren van technische netverliezen. Alle partijen zeggen in de overeenkomst toe om zoveel mogelijk te kijken naar hergebruik van materialen voor infrastructuur zoals kabels, leidingen en stations. Daarnaast is er samenwerking met de Rijksoverheid die fungeert als aanspreekpunt voor klimaatbeleid en circulaire economie. Het platform Groene Netten wordt als onderdeel van Ambitie 2020 gesteund door MVO Nederland.

Advertisment ad adsense adlogger