Installatiebranche zet stap naar uniform informatiemodel

Installatiebranche zet stap naar uniform informatiemodel

Probleemloze data-uitwisseling in de installatiebranche wordt steeds eenvoudiger. Brancheorganisatie UNETO-VNI presenteerde afgelopen donderdag een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) en de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB).

De twee initiatieven stimuleren beiden een proces waarin installatiebedrijven gebruik kunnen maken van één, uniform informatiemodel. De kans op fouten en vertraging neemt daardoor sterk af en dat komt de productiviteit van de hele branche ten goede, zo bericht UNETO-VNI. Ook de bouw sluit zich aan bij de ETIM-systematiek.

Softwareplatforms

Tijdens de installatievakbeurs VSK vond een drukbezocht evenement plaats rond het Bouw Informatie Model (BIM). Voormalig astronaut André Kuipers lanceerde daar het eindresultaat van het project ETIM-RT. Met deze uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) kunnen bouwpartijen en softwareplatforms op korte termijn 3D-objecten genereren en uitwisselen.

Data-uitwisseling

Ook kondigde UNETO-VNI de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) aan, de laatste stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIM’en. De UOB maakt het mogelijk uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van de installatiebedrijven. In het bijzijn van Ferdi Licher, directeur Wonen en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tekenden UNETO-VNI, FEDET/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA hiervoor een overeenkomst.

Bouw doet mee

De twee initiatieven willen de productiviteit in de installatiebranche toe laten nemen. Installateurs hoeven data voortaan maar één keer in te voeren om ze vervolgens probleemloos te blijven gebruiken. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces wordt verminderd. Ook kunnen de data belangrijke informatie bieden voor assetmanagement. Verder wordt gemeld dat ook de bouw zich aansluit bij de ETIM-systematiek. Dat betekent een verdere optimalisatie van data-uitwisseling tussen ketenpartners optimaal kan gaan verlopen. Om dat mogelijk te maken, droeg voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI het beheer van ETIM over aan directeur Rien Wabeke, directeur van Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Advertisment ad adsense adlogger