De handreiking ‘Integrale Dakkwaliteit, van Dakdroom naar Droomdak’, is onlangs door Sander Scheper namens het Nationaal Dakenplan uitgereikt aan Joyce van de Hoef, BouwBeurs manager van de Koninklijke Jaarbeurs. Benadrukt werd de noodzaak tot een integrale aanpak van alle (bij het dak) betrokken partijen. Dat vermindert onder meer faalkosten, onnodig hoge kosten en teleurstelling achteraf. De handreiking helpt en stuurt daar bij met o.a. veel info over dakregie en het ontwerpen en inrichten van een multifunctioneel dak.
“Vanuit BouwBeurs 2025 juicht Joyce de samenwerking tussen uitvoerende bedrijven met de inrichting van het multifunctionele dak toe, zeker om faalkosten te verminderen en liefst nog geheel te voorkomen”
Integrale aanpak essentieel
Te vaak sneuvelen mooie plannen voor multifunctionele daken omdat het ontbreekt aan een integrale aanpak. Bij de start van een project gaan er immers verschillende teams – los van elkaar – aan het werk.
De bouwkundig ontwerper zorgt dan samen met de bouwer en het dakdekkersbedrijf voor een waterdichte dakbedekkingsconstructie. De landschapsarchitect werkt samen met zijn opdrachtgever (vaak de gemeente) en hovenier aan het ontwerp van de openbare ruimte. De installateur pakt nog even zijn verlichtingsopdracht aan.
Tegen de tijd dat de teams in gesprek gaan, blijken de werkzaamheden onverenigbaar. De uitwerking van de inrichtingsplannen sluiten niet aan bij de details voor een gegarandeerde waterdichting. Met alle gevolgen van dien. Het achteraf aanpassen van de gemaakte missers kost veel tijd, geld en energie.
Faalkosten voorkomen
Er is in de gehele bouwsector nog onvoldoende afstemming op het dak. Het komt maar mondjesmaat voor dat er een integraal bouwteam op het dak werkt. Als gevolg moeten er veel correcties tijdens een bouwproces gedaan worden waarbij bij calamiteiten iedereen naar elkaar wijst. Geen integrale aanpak kan leiden tot lekkende daken of andere technische fouten die later leiden tot calamiteiten waarbij de duurzaamheid van het multifunctionele dak in gedrang komt.
Hierdoor ontstaan achteraf hoge kosten. Onnodige kosten voor de benodigde aanpassingen door gebrekkige kennis en slechte afstemming onderling. Bovendien, wanneer er na het ontwerp wijzigingen worden aangebracht met betrekking tot de gebruiksfunctie, kan dit grote gevolgen hebben voor de dikte, het gewicht en de waterafvoercapaciteit van het pakket. De onderconstructie, rand- en opstandhoogtes en hemelwaterafvoeren moeten dan weer opnieuw worden bepaald. Met een meer integrale aanpak kunnen we deze onwenselijke situaties voorkomen.
Lees verder onder de afbeelding.
Sander Scheper reikte namens het Nationaal Dakenplan, de handreiking ‘Integrale Dakkwaliteit, van Dakdroom naar Droomdak’ uit aan Joyce van de Hoef, maneger van de BouwBeurs 2025.
Van dakdroom naar droomdak
Het document is bedoeld om te ontzorgen. Voor de Handreiking Integrale Dakkwaliteit Nieuwbouw zijn 20 detailtekeningen uitgewerkt voor de meest gerealiseerde varianten van multifunctionele daken. Het biedt per daktype een overzicht aan technische randvoorwaarden en richtlijnen die van toepassing zijn op dat daktype.
De handreiking slaat een brug tussen de dakdromers en de dakdoeners en zorgt ervoor dat iedereen vanuit dezelfde basisprincipes ontwerpt en uitvoert. Het Nationaal Dakenplan (NDP) wil met de handreiking (aanvang-) ontwerpfouten in dakbedekkingsconstructie voorkomen. Bovenal wil NDP met de handreiking de samenwerking in de gehele bouwketen bevorderen.
Dakregisseur essentieel voor waarborgen dakkwaliteit
In de Nationaal Dakenplan handreiking, ‘Integrale Dakkwaliteit, van Dakdroom naar Droomdak’ (pdf download) worden de aandachtspunten en normering voor ontwerp en uitvoering vanuit een integrale dakkwaliteit bij multifunctionele daken uitvoerig besproken. Aan het begin van het proces is het NDP een voorstander om binnen een bouwteam een dakregisseur aan te stellen die de samenwerking tussen de verschillen uitvoerende partijen coördineert.
Vanwege de Wet kwaliteitsborging wordt tevens geadviseerd om multifunctionele daken in te richten met bedrijven en producten die gecertificeerd zijn, of werken conform:
Het Besluit bouwwerken leefomgeving, KOMO BRL 4702 Proces dakdekken, Groenkeur/ Kleurkeur BRL Dak en gevelbegroening verankerd in combinatie met ISO 9001, KOMO-attest met productcertificaat, Verzekerde MF dakgaranties en VCA.
Vakkundig uitvoeren en veilig en verantwoord werken, zijn te voorzien en borgen via de bestaande opleidingen. Deze worden o.a. gegeven door Stichting Groenkeur, BDA Dak- en Gevelopleidingen en Tectum.
Samenwerking rond dakkwaliteit
De handreiking kwam in samenwerking tot stand, mede dankzij:
Kiwa BDA, VESP, Sempergreen, Carlisle Construction Materials BV, IKO BV, Triflex, Erdo, Owens Corning Foamglas, Stichting Groenkeur, BDA Dak- en Gevelopleidingen, Van Wylick Isomix, ZinCo, Soprema en VEBIDAK.
Beeld en pdf: Nationaal Dakenplan.
Tekst: Erik Steegman.
Zie ook:
Nieuwe Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen.