Duurzame buurtschap Elix in Zeist krijgt houten woningen

Duurzame buurtschap Elix in Zeist krijgt houten woningen

Gemeente Zeist heeft de omgevingsvergunning verleend voor veertien CLT-woningen in de duurzame buurtschap Elix. In het plan in de natuurinclusieve wijk Kerckebosch staan collectiviteit, gezondheid en natuur centraal.

“De woningen in Elix krijgen houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding”

Elix

Buurtschap Elix bestaat uit twee vrijstaande woningen, acht twee-onder-een-dakwoningen en vier rijwoningen. Alle woningen zijn gericht op de gedeelde tuin in het binnengebied en op de bosrijke omgeving. Door de woningen onderling te laten verspringen is iedere woning herkenbaar en toch gelijkwaardig.

De verspringende ligging vormt een sterk collectief en mooie sculpturen in het landschap. Ook blijven bestaande bomen bewaard én ontstaan terrassen met uitzicht en privacy.

Leefstijl is de verbinder

Niet het soort woningen, maar de duurzame leefstijl is de verbinder binnen Elix. De toekomstige bewoners stemden hun woning al in een vroeg stadium samen met de architect af op hun persoonlijke woonwensen en op de bijzondere locatie.

Hiervoor ontwikkelde MIX architectuur een uitgebreide toolbox met ruime keus in opbouwen, trappen, terrassen, gevelopeningen, terrasafwerkingen en indelingen. Ook bij de inrichting van het binnengebied worden bewoners betrokken. Zij overleggen samen hoe zij deze ruimte met elkaar en de natuur willen delen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Natuurbeleving in Zeist

Om de collectiviteit te benadrukken en een mooi open binnengebied te creëren, zijn de woningen getrapt: hoe dichter bij het midden, hoe lager. De woningen zijn gericht op het centrale samenzijn. De in hoogte variërende daken worden groen ingevuld voor een rijk natuurlijk landschap.

Optioneel zijn de dakterrassen voor nog meer interactie met en beleving van de omgeving. Brede puien in de woonkamers richten zich op het landschap en de gezamenlijke tuin. De getrapte uitvoering, afwijkende plint en het groen in de gevels zorgen samen voor een zorgvuldige inbedding in het landschap.

Circulair ontwerp

De woningen zijn zo circulair mogelijk ontworpen. Ten eerste worden ze uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). Verder wordt voor de installaties gebruikgemaakt van een droge opbouw, onder andere door een computervloer die zorgt voor flexibiliteit op de lange termijn.

De woningen krijgen onder meer houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding. De natuurlijke en ecologische materialen passen bij de bosrijke omgeving van Kerckebosch. Ze worden duurzaam geproduceerd en verwerkt en zorgen voor een gezond en prettig woonklimaat.

De woningen krijgen ten slotte een duurzame energievoorziening door middel van pv-panelen en een warmtepomp. Alle afzonderlijke elementen komen in materialenpaspoort Madaster dat hergebruik mogelijk maakt. Duurzame en klimaatbestendige oplossingen staan ook in de collectieve buitenruimte centraal. Denk bijvoorbeeld aan waterwinning, voedselproductie en compostering.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling

Opdrachtgever voor Elix is BPD. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. Verder werken aannemer Eco+Bouw , installatieadvieseur Visietech en constructeur Solid Timber met Mix architectuur aan dit project.

In Bouw en Uitvoering nummer 5 is er uitgebeid aandacht voor de Berninitoren in Rotterdam waarvoor Mix een energieopwekkende gevel ontwierp. Lees online de laatste editie van Bouw en Uitvoering.

Project – buurtschap Elix in Zeist krijgt houten woningen.

Advertisment ad adsense adlogger