Aan de Bovendijk 191 in Overschie is De HER officieel geopend. Je treft daar een circulair centrum waar ondernemers nieuwe producten maken van spullen die Rotterdammers inleveren. Het is te vinden bij het milieupark.
“Zondagmiddag 25 mei is er een openingsfestival van De Her voor alle Rotterdammers. Er is dan een feestelijk en gratis programma met muziek, eten, workshops en meer”
Grondstoffencentrum
Met de opening van De HER is het Rotterdams grondstoffencentrum compleet. Het milieupark is sinds 1 april in gebruik.
Alles is zoveel mogelijk circulair gebouwd.De opgedane kennis is gebundeld op een publiek toegankelijke website met als doel om circulair bouwen verder te stimuleren.
Unieke plek met sfeer
Het milieupark is vrijwel volledig gebouwd met hergebruikte materialen. Tot meer dan 95 procent van de bouwmassa. Bij De HER is meer dan 70 procent van de bouwmassa hergebruikt materiaal. Van trap tot wc-deur en van vloer tot plafond. Ook de inrichting van De HER bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. Dit maakt De HER uniek, zowel in hoe het eruit ziet als in de sfeer die het heeft.
Kennisdeling rond hergebruik
De lessen uit het circulair ontwerpen en bouwen van De HER en het milieupark zijn gebundeld op het nieuwe kennisplatform www.her-bouwen.nl. Dit initiatief van BAM, Roelofs en de gemeente Rotterdam is bedoeld om andere gemeenten, architecten en bouwbedrijven te inspireren en ondersteunen. Zij willen laten zien dat circulair bouwen niet alleen mogelijk is, maar ook waardevol voor de stad.
Tijdens de feestelijke opening op 22 mei vierde wethouder Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen, samen met de vele betrokken partners het resultaat van jarenlange samenwerking. Zij benadrukte het belang van kennisdeling: “We bouwen hier niet alleen met hergebruikte materialen, maar ook aan een nieuwe manier van denken. Door kennis te delen, maken we circulair bouwen voor iedereen bereikbaar.”
Bezoek De HER
De HER en het bijbehorende milieupark dragen concreet bij aan de circulaire ambities van Rotterdam. Rotterdammers kunnen er niet alleen spullen en materialen doorgeven, maar ook kennis en kunde rondom hergebruik opdoen. Dat kan door bijvoorbeeld tentoonstellingen te bezoeken of een workshops te volgen.
Beeld: Jan Groen