Duurzaamste hovenier van Nederland bekend

duurzaamste hoven van nederland bekendwinnaars duurste hoveniersprijs 2014kl


Voor de Duurzaamste Hovenier van Nederland 2014 zijn drie bedrijven genomineerd. De vijfde editie van de verkiezing, georganiseerd door Innogreen organische meststoffen en Vakblad TUINPRO, had zijn ontknoping op vrijdag 27 februari op TuinIdee in Den Bosch waar Het Groenbedrijf uit Deventer werd uitgeroepen tot Duurzaamste Hovenier van Nederland 2015.

MVO

Ontstaan vanuit de Sociale werkvoorziening Salcon is het 240 medewerkers tellende Het Groenbedrijf nog steeds een grote werkvoorziener voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Doelstelling van Het Groenbedrijf is Beter voor de stad, Beter voor de mensen en Beter voor de portemonnee, aldus directeur Jan Jette Donker. Bij alle werkzaamheden wordt telkens opnieuw gekeken of ze nog verder zijn te verbeteren. Hetzelfde geldt voor materiaal(her)gebruik zoals gekloofde eiken palen rondom een aangelegde kikkerpoel, de aanleg van een ‘bijenlint’ door de stad en het inzetten van een schaapskudde voor het beheren van ecologische- en natuurgebieden.

Groene stroom

Het bedrijf heeft ook een goede bedrijfsvoering. Neem de certificeringen: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 en PSO trede 3: een indrukwekkende lijst. De nieuwste bedrijfsauto’s van Het Groenbedrijf rijden op groen aardgas (CNG), er zijn bedrijfsfietsen beschikbaar en een van de uitvoerders rijdt op een scooter met Aspen brandstof. Er wordt stroom opgewekt middels 240 zonnepanelen – daarnaast zijn er ook nog drie schaftketen voorzien van zonnepanelen. De werknemers kunnen beschikken over ergo-coaches en in-house cursussen en opleidingstrajecten.

Tweede plaats

Het zilver gaat naar Joost van der Spek van Manos Verdes uit Den Haag. Joost werkt als duurzaam ecologisch hovenier voornamelijk voor lokale particulieren met een kleine stadstuin (80-100m2) waarbij de focus ligt op het groenwerk en het hergebruiken van middelen. Voor het tuinontwerp is de bodem het uitgangspunt voor het beplantingsplan, daarom neemt Joost van iedere tuin een bodemmonster en past bodemverbetering toe middels biobased producten. Verder maakt ze gebruik van biologische zaden en planten waarbij biodiversiteit heel belangrijk is – beplantingsplannen bevatten vogel- en vlindervriendelijke planten, waardplanten en indien mogelijk drachtplanten.

Leven op daken

Een eervolle vermelding was er voor Leven op daken, een organisatie die verschillende partijen bij elkaar brengt om te komen tot een compleet concept voor een groen dak. Groene daken zijn, zeker in stedelijke gebieden, actueler dan ooit. Neem daarbij nog het feit dat Leven op daken zich inzet voor biodiversiteit. Het gaat hierbij niet om een eenvoudig sedumdak. Maar om goede afgewogen concepten waarvan de uitvoering er ook na drie jaar nog florissant bijligt. En hierbij gaan ze niet over een nacht ijs. Zo zijn ze onlangs een Green Deal gestart met Economische Zaken naar aanleiding van de CoP Bedrijven en Biodiversiteit.

Jury

De vakjury, bestaande uit Nico Wissing, Jos Schoorl, Jurgen Smit, Ruud Aanhane, Paul Geerts, Ruud Snijders en Anita Meuleman, signaleerde een grote diversiteit bij de inzenders in werk en omvang. Nieuwe deelnameformulieren voor de Duurzaamste Hovenier van Nederland 2015 kun je aanvragen via info@innogreen.nl of downloaden op www.tuinpro.nl

Advertisment ad adsense adlogger