Agendatip: De Dag van de Architectuur

Agendatip Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur valt dit jaar op 20 & 21 juni. Het thema dit jaar is ‘Nieuw Nederland’. Door het gehele land worden activiteiten georganiseerd op het gebied van architectuur en stedenbouw. Zo zijn er tentoonstelling, rondleidingen en debatten. Ook worden er gebouwen opengesteld voor publiek.

Nu de Vinexwijken van 25 jaar geleden grotendeels zijn gerealiseerd rijst de vraag: wie maakt Nederland in de toekomst?

Wie maakt Nieuw Nederland?

Duidelijk is dat gemeenten steeds meer verantwoordelijkheid krijgen voor ruimtelijke ontwikkelingen. In steden en dorpen nemen bewoners het initiatief, bijvoorbeeld voor wijk- en energiecorporaties, buurtondernemingen, gebiedsfondsen, stadslandbouw, ecologisch zelfbeheer, duurzaamheid en nabuurschap. Ook zijn er grote nieuwe groen en – infrastructuur projecten gerealiseerd. En hebben we met de nieuwe stadsdelen, de nieuwe natuur en de nieuwe stations Nederland ook mooier gemaakt? Wat zijn op lokaal niveau de belangrijkste ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen? Welke initiatieven kunnen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ideeën voor Nieuw Nederland?

Activiteiten

Op de website van De Dag van de Architectuur zijn alle activiteiten te vinden. De eerste activiteiten zijn bekend gemaakt. Zo staan er in Amsterdam de architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen langs de IJ-oevers centraal. Haarlemmermeer staat in het teken van leegstand. In Rotterdam wordt cruiseschip SS-Rotterdam opengesteld. Arnhem en Assen organiseren zelfs een Maand van de Architectuur; in Arnhem met onder andere een Film Festival.

Advertisment ad adsense adlogger