Duurzame sporthal in Sportheldenbuurt Amsterdam

Duurzame sporthal in Sportheldenbuurt Amsterdam

De gemeente Amsterdam is in zee gegaan met architectenbureau RAU, voor de bouw van een duurzame sporthal op Zeeburgereiland in de Sportheldenbuurt. Afgelopen week werden de contracten getekend. Naast de nieuwe sporthal komen ook twee sportvelden en een urban sport zone te liggen.

De sporthal op Zeeburgereiland wordt gebouwd in nauwe samenwerking met IJburg College 2 en het Stelle College. De scholen waren onder andere betrokken bij de selectieprocedure van het architectenbureau. Beide scholen ontwikkelen op dit moment nieuwbouw nabij de locatie van de nieuwe sporthal. De leerlingen zullen overdag de vaste gebruikers van de sporthal zijn. Daarnaast zal de sporthal gebruikt worden door diverse sportverenigingen.

Circulair bouwen

De gemeente bericht dat voor RAU is gekozen omdat dit bureau nog een stap verder ging dan de andere geselecteerde architectenbureaus op het gebied van circulair bouwen. RAU is druk bezig met de introductie van het materialenpaspoort, waarbij elk materiaal zorgvuldig gedocumenteerd wordt, zodat hergebruik van materialen in de toekomst mogelijk en makkelijk wordt. “Met de keuze voor RAU laat de gemeente zien dat zij haar duurzame ambities ook daadwerkelijk in eigen gebouwen probeert te realiseren.

Agenda Duurzaamheid

Een slim en bouwtechnisch goed ontwerp hebben prioriteit in het ontwerp, zodat het gebouw zo weinig mogelijk energie zal gebruiken. Zo zal de architect Bijvoorbeeld rekening houden met de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon, zodat gebruikt gemaakt kan worden van zonnewarmte en -energie. Ook in de materiaalkeuze wordt rekening gehouden met ‘eerlijke’, duurzame materialen die onderhoudsarm, goed te reinigen en zoveel mogelijk stoot- en krasvast zijn. De duurzame sporthal past binnen de ‘Agenda Duurzaamheid’, de Amsterdamse agenda om duurzaamheid in de hoofdstad te versnellen. Onderdeel is de ambitie om sportaccommodaties te verduurzamen en in te zetten op energieneutrale gebouwen.

Advertisment ad adsense adlogger