Breeam Awards voor The Edge Ecostyle en Abn Amro

BREEAM Awards voor The Edge, ABN AMRO gebouw en ECOstyle

Drie van de vijf genomineerde Nederlandse gebouwen zijn bij de internationale BREEAM Awards-verkiezingen ook daadwerkelijk in de prijzen gevallen. Het gaat om The Edge (het nieuwe hoofdkantoor van Deloitte), het hoofdkantoor van ABN AMRO en het kantoor en magazijn van ECOstyle.

De drie winnaars zijn gekozen uit meer dan veertig genomineerde gebouwen, zo bericht de Dutch Green Building Council. De Awards werden afgelopen dinsdagavond uitgereikt in het Marriott in Londen.

Wereldkampioen duurzaamheid

Grote winnaar van de BREEAM Awards werd The Edge. Het gebouw, dat het afgelopen jaar grossierde in prijzen en nominaties, lijkt zich nu echt terecht ‘wereldkampioen duurzaamheid’ te mogen noemen. Het gebouw aan de Amsterdamse Zuidas won in de categorie Nieuwbouw en mocht ook nog eens de algemene publieksprijs mee naar huis nemen. De jury wees met name op de slimme technologieën die door OVG Real Estate, Philips en system integrator HC RT in het gebouw zijn verwerkt. Alle functionaliteit is in één applicatie gebracht, zodat werknemers makkelijk temperatuur en licht kunnen bedienen met hun smartphone. Het voorbeeld van The Edge maakt duidelijk hoe toegepaste technologie de verbinding kan leggen tussen gebouw en gebruiker en dat daarmee stappen kunnen worden gezet op het gebied van energieverbruik.

Hoofdkantoor ABN AMRO

De tweede winnaar is het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan. Dit gebouw won in de categorie ‘duurzame bestaande kantoren’. De bank heeft als doel om de CO2-uitstoot van dit vijftig jaar oude kantoor drastisch te verlagen. Daarnaast wordt deze kennis en ervaring gedeeld met klanten van de bank die werkzaam zijn in de vastgoedsector. Dit sprak de jury aan, net als het slimme en toekomstbestendige gebouwbeheer.

ECOstyle

Het kantoor met magazijn van ECOstyle won in de categorie ‘Industrie’. De ligging, in het duurzame werklandschap Ecomunitypark in Oosterwolde, en de levering van energie en warmte werden geprezen door de jury. Het gebouw heeft maar liefst zes warmtepompen en zuiveringsinstallaties voor regenwater en daarmee levert het een waardevolle bijdrage aan de omgeving. Met het winnen van deze Award laat ECOstyle het eveneens in deze categorie genomineerde distributiecentrum van Tesla (NewLogic II) achter zich.

Andere winnaars

Het mag bijzonder heten dat drie van de negen BREEAM Awards én de publieksprijs naar Nederlandse gebouwen gaan. De overige winnaars: in de categorie ‘Onderwijs en Gezondheid’ won The Enterprise Centre, van de University of East Anglia in Norwich. Five Pancras Square in Londen won in de categorie voor gebouwen met meerdere functies. Noda van Coca-Cola in Parijs sleepte de award voor de categorie ‘Interieur’ in de wacht. De prijs voor duurzame woningbouw was voor Courtauld Road in London. De award voor het meest duurzame bestaande winkelcentrum ging naar Kanyon in Istanbul. Voor deze categorie was ook CityMall in Almere genomineerd. Winkelcentrum Torsplan in Stockholm won in de categorie ‘Nieuwe Winkelcentra’.

Advertisment ad adsense adlogger