Een buzz-woord van de afgelopen tijd is circulair bouwen. Maar wat is dat nu precies? Welke materialen vallen onder de noemer circulair? Een aantal maatschappelijk organisaties hebben een e-book over circulair (ver)bouwen samengesteld om de meeste vragen omtrent circulariteit te tackelen. In het e-book staan praktische handvatten en ervaringen van koplopers op dit gebied.
Circulair (ver)bouwen, hergebruiken om waarde te behouden en verspilling te voorkomen
Bij circulair bouwen denk je vanaf het begin na over hoe je grondstoffen en producten in elkaar zet. Zodat je ze op termijn weer uit elkaar kunt halen en kunt hergebruiken, om waarde te behouden en verspilling te voorkomen.
Van lineair naar circulair
Het e-book bundelt de lessen van 2 Communities of Practice Circulair (ver)bouwen. In 4 stappen gidst het de lezer langs de belangrijkste thema’s van het circulaire bouwproces:
1. Re-Think: wat is circulair bouwen? En wat betekent het voor mijn bouwproject?
2. Re-Fund: welke businessmodellen en financieringsvormen passen bij mijn project?
3. Re-Design: welke ontwerpprincipes en materialen zet ik in? Modulair, adaptief, biobased, hergebruikte materialen/producten?
4. Re-Engineer: hoe richt ik mijn bouwproces in? Denk aan bouwcoalities, het aanbestedingsproces en contractvormen.
Nederland Circulair!
De Community of Practice Circulair (ver)bouwen (2e editie, 2017) is een initiatief van het programma Nederland Circulair! Hierin werken maatschappelijke organisaties Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, MVO Nederland met ondersteuning van RVO.nl en het ministerie van I&W samen aan het versnellen van circulair ondernemen in het Nederlands bedrijfsleven.
Download gratis het gratis e-book als pdf.