Eerste set Europese EPB normen gepubliceerd

Eerste set Europese EPB normen gepubliceerd

De Energy Performance of Buildings (EPB) normen is een set Europese normen om uit te rekenen hoe energiezuinig een gebouw is. Het is de basis voor de nieuwe nationale bepalingsmethode voor energieprestatie van gebouwen. Marktpartijen werken hieraan onder begeleiding van NEN. De eerste normen zijn gepubliceerd, de rest volgt binnenkort.

Het is een precieze methode om uit te rekenen hoeveel energie er wordt gebruikt onder gestandaardiseerde omstandigheden.

De EPB normen zijn een update van de eerdere serie. Ze zijn aangepast om beter aan te sluiten bij bijna energie-neutrale gebouwen. Voor een aantal onderdelen, zoals verwarming, verlichting en koeling, geven ze een precieze methode om uit te rekenen hoeveel energie er wordt gebruikt onder gestandaardiseerde omstandigheden. Dit is voor productontwikkeling belangrijk, omdat de positieve effecten van innovaties hiermee duidelijk worden gemaakt.

De EPB normen worden niet in de Bouwregelgeving (Bouwbesluit of Bbl) gebruikt. Ze worden wel als onderlegger gebruikt bij het opstellen van de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (NTA 8800).

Doelgroep

De EPB normen (of een deel ervan) zijn interessant voor fabrikanten, adviseurs en onderzoekers van thermische isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, gebouwbeheersing en/of energieprestatie.

Meer informatie: NEN

Advertisment ad adsense adlogger