Opening zonnepark Lungendonk Someren

Feestelijke opening zonnepark Lungendonk in Someren

Zonnepark Lungendonk in Someren levert al een aantal maanden groene stroom aan het net. Eind mei 2022 vond de officiële feestelijke opening van het zonnepark plaats.

“Het zonnepark bestaat uit 26.000 zonnepanelen”

Het zonnepark is voor vijftig procent eigendom van Janssen de Jong Projectontwikkeling. De andere vijftig procent is in handen van TPSolar. Samen met de hulp van verschillende lokale en regionale bedrijven is het zonnepark aan de Lungendonk gerealiseerd. Het is voor het eerst dat de projectontwikkelaar, gespecialiseerd in woningbouwprojecten en met vestigingen in Son en Breugel, Arnhem, Utrecht en Hengelo, mede-eigenaar is van een zonnepark.

Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling: “Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik hier nu sta. Normaal leveren wij woningen op, maar wij vinden het als bedrijf heel leuk om nieuwe dingen te doen en iets voor elkaar te krijgen. Ik vind dat dit een heel mooi project geworden is, met goede communicatie met de omgeving en een mooie inpassing van het park.”

Duurzaamheidsambities Someren

Het zonnepark bestaat uit 26.000 zonnepanelen en wekt groene stroom op voor ruim 3.300 huishoudens. Hierdoor levert het zonnepark een flinke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente.

Wethouder Louis Swinkels van gemeente Someren: “Gemeente Someren is trots op dit eerste grote zonnepark, want de wereld vraagt nu om nieuwe duurzame energie. De landschappelijke inpassing, waterberging en de inheemse planten in combinatie met het goed afstemmen met de omgeving, is hier heel goed aangepakt en zeker geslaagd. Dat maakt het zonnepark een hele mooie start van ons beleid.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Aandacht voor natuur

Bij de inrichting van het zonnepark is aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit en natuur. Zo scheidt een brede en natuurlijke groenbuffer de aangrenzende woningen van het terrein.

Daarnaast loopt er een bloemrijke strook midden over het park, waarop meerdere grote bijenhotels zijn geplaatst. Rondom het zonnepark is bloemrijk grasland ingezaaid. Medewerkers van TPSolar verzorgde tijdens de opening verschillende rondleidingen over het terrein, tussen de zonnepanelen en deze groenstroken door.

Opening Zonnepark

De opening werd bijgewoond door circa negentig personen. Het park werd officieel geopend met een toespraak en openingshandeling van René Hendriks (directeur van TPSolar), Louis Swinkels (wethouder van gemeente Someren) en Mark van Doorn (algemeen directeur van Janssen de Jong Projectontwikkeling). Met z’n drieën sloten zij symbolisch met een enorme stekker het zonnepark aan. “Laat de zon maar schijnen!”, prees wethouder Swinkels.

Bijschrift openingsfoto
V.l.n.r. Louis Swinkels (wethouder gemeente Someren), René Hendriks (directeur TPSolar) en Mark van Doorn (algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling).

Advertisment ad adsense adlogger