Hoe maak je een monument uit 1910 NoM

Hoe maak je een monument uit 1910 NoM

Het eerste all-electric huis in Bloemendaal in 2020 was een woning uit 1910. Het monument Nul-op-de-Meter (NoM) maken was een flinke uitdaging.

“De ambitie lag in het aardgasloos, NoM en toekomstbestendig maken van de meer dan honderd jaar oude woning”

Uitgangspunten

De Trias Energetica vormde één van de uitgangspunten om de warmtevraag te beperken en de inzet van duurzame energie te maximaliseren. De ambitie lag vooral in het aardgasloos en toekomstbestendig maken van de het dan honderd jaar oude monument. Door goede isolatie en dubbel glas, werd de warmtevraag teruggebracht, waarbij de warmtepomp, zonnecollectoren en -panelen op het dak zorgen voor de opwekking van duurzame energie.

Zonneboiler én warmtepomp

De zonneboiler is gekoppeld met een lucht/water-warmtepomp en zorgt voor de voorverwarming, zodat de warmtepomp minder hard hoeft te werken. De twee systemen vullen elkaar aan en het geheel werkt daarnaast ook comfortverhogend, doordat het tevens mogelijk is om te koelen met de warmtepomp. Dat het werkt, bleek in de zomer van 2020. Dankzij de koelfunctie was het mogelijk om de temperatuur terug te brengen naar een comfortabele 24–25˚C, terwijl het buiten 10˚C warmer was.

(Lees verder onder de afbeelding.)
Hoe maak je een monument uit 1910 NoM

Opbouw

De installatie bestaat uit de volgende onderdelen:
– als zonneboiler de ATAG CBSolar 200/3.2,
– een 200 liter boilervat en 3,2 m2 zonnecollectoren,
– ATAG Energion M Plus warmtepomp, 11T met een 300 liter boilervat,
– vloerverwarming,
– en zeventien zonnepanelen van 390 wattpiek.

Constructief

De installateur en bewoner realiseerden samen de NoM totaaloplossing met onderdelen die elkaar goed aanvullen. De combinatie zonneboiler en warmtepomp is gekozen voor de efficiëntie, de betrouwbaarheid en het comfort. Een uitdaging hierbij was de constructie en de impact daarvan op het geluidsniveau van de installatie. De woning heeft een houten constructie en de buitenunit staat op het platte dak. Om de resonantie zo laag mogelijk te houden, is gekozen voor een combinatie van betontegels en rubbers.

Informatie

De upgrade van de woning uit 1910 naar all-electric vormt één van de vier duurzaamheidsstappen die ATAG herkent in de energietransitie. Meer weten over deze stappen en de toepasbaarheid kan hier.

Hoe maak je een monument uit 1910 NoM. Lees meer over nul-op-de meter woningen en
zonnepanelen op monumenten.

Advertisment ad adsense adlogger