BREEAM awards voor Nederlandse gebouwen

BREEAM awards voor Nederlandse gebouwen

De recent ontwikkelde Nederlandse gebouwen van Tesla, Deloitte, ABN AMRO, Almere en ECOstyle zijn genomineerd voor de internationale BREEAM Awards. Deze Awards wordt op 8 maart in London uitgereikt aan de meest duurzame gebouwen ter wereld volgens de BREEAM-standaard. Het is voor de eerste keer dat Nederlandse gebouwen meedingen naar deze prijs.

BREEAM is mondiaal het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Meer dan een half miljoen gebouwen zijn voorzien van dit keurmerk. Ieder jaar wordt het meest aansprekende gebouw bekroond met de BREEAM Award. In Nederland wordt het keurmerk beheerd door de Dutch Green Building Council. Directeur Annemarie van Doorn: “Het is een eer dat dit jaar ook vijf Nederlandse gebouwen zijn genomineerd. Ik zie deze awards als de Oscars voor duurzame gebouwen.”

NewLogic II, ECOstyle en Almere

Voor Tesla gaat het om het nieuwe distributiecentrum dat onlangs is opgeleverd in Tilburg. Het gebouw, NewLogic II, is ontwikkeld door DokVast en is het meest duurzame distributiecentrum van Nederland. Het gebouw voor ECOstyle is ontwikkeld in Ecomunitypark in Oosterwolde. Dat is geen gewoon bedrijventerrein, maar een ecologisch werklandschap waar innovatieve bedrijven zich kunnen vestigen. Ook de CityMall Almere, waar goed is gelet op akoestiek, klimaat en materiaalgebruik is genomineerd.

hoofdkantoor ABN AMRO

Het in 1999 opgeleverde hoofdkantoor van ABN AMRO kan eveneens rekenen op een nominatie. De bank heeft voor het gebouw aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam allerlei maatregelen getroffen om het gebouw te verbeteren, waaronder de installatie van slimme energiemeters, de toepassing van energiezuinige liftsystemen en koeling met water uit De Nieuwe Meer.

The Edge

The Edge, sinds afgelopen jaar het nieuwe kantoor van Deloitte op de Zuidas, is misschien lijkt de grootste Nederlandse kanshebber op de award. Het innovatieve kantoorgebouw behaalde al diverse onderscheidingen en scoorde de hoogste BREAAM-score ooit voor een nieuw gebouw: 98,36 procent. Het gebouw heeft een compleet glazen gevel voor optimaal daglicht. Automatisering en duurzaamheid gaan in The Edge hand in hand en gebruikers hebben via een app toegang tot allerlei gebouwfuncties als het klimaatbeheer. Daarnaast kan het gebouw, dat is ontwikkeld door OVG Real Estate, meer energie produceren dan het verbruikt.

Eind januari sluit de nominatietermijn. Op 8 maart worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de BREEAM Awards in het Marriot in London.

Bron: breeam.nl

Advertisment ad adsense adlogger