Noord-Brabant meest duurzame publieke opdrachtgever in Top 25

Provincie Noord-Brabant meest duurzame publieke opdrachtgever

Bouwend Nederland heeft voor de tweede keer de Top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers bekend gemaakt. De provincie Noord-Brabant mag zich opnieuw winnaar noemen. Bij ruim dertig procent van 63 aanbestedingen speelde duurzaamheid een grote rol.

“Provincie Noord-Brabant steekt met kop en schouders boven de anderen uit. 2e plaats is gemeente Venlo, gevolgd door Rijkswaterstaat”

Analyse publieke opdrachtgevers

Sinds 2016 analyseert de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra in opdracht van Bouwend Nederland alle openbare aanbestedingen op de mate van gunning op duurzaamheid. Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra adviseert opdrachtgevers en -nemers om de kwaliteit in aanbestedingen te vergroten.

In 2019 speelde in 35,2% van de openbare aanbestedingen duurzaamheid een rol in de gunning. In 64,8% werden géén duurzame gunningscriteria toegepast. In de analyses zijn alle 77 aanbesteders die minimaal zeven projecten openbaar hebben aanbesteed bekeken.

Lees verder onder de Top 25.

Juryrapport

“De nummers één en twee op de lijst behaalden allebei de maximale score van vijf sterren. In een substantieel deel van de aanbestedingen speelt duurzaamheid een serieuze rol in de gunning. De provincie Noord-Brabant voert net als vorig jaar de lijst aan.”

“Door in vijf van de acht openbare aanbestedingen te gunnen met de zwaarste duurzame gunningscriteria heeft de provincie de koppositie zelfs versterkt. Dit betrof vier wegenbouwprojecten en de modernisering van een steunpunt. De provincie hanteert geen standaard aanpak. Zij prikkelt de markt met criteria als het aanbieden van duurzame kansen en innovaties.”

“De gemeente Venlo steeg van plek zes naar twee. Zij paste bij zeven van de acht geregistreerde aanbestedingen duurzame gunningscriteria toe, waarvan vier in de hoogste categorieën.”

Duurzaamheid

Bij ruim dertig procent van 63 aanbestedingen speelde duurzaamheid een grote rol. Tien opdrachtgevers zijn nieuw op de lijst. De gemeente Vlaardingen verdient een extra vermelding. Vlaardingen ging van positie 36 naar nummer acht. De Zuid-Hollandse gemeente blonk op duurzaamheidsgebied vooral uit bij de bestekken voor integraal groenonderhoud en gebouwenbeheer.

Noord-Brabant meest duurzame publieke opdrachtgever in top 25.

Advertisment ad adsense adlogger