De thuisbatterij: Is er al echt voordeel mee te behalen?

Thuisbatterij Milieu Centraal

Milieu Centraal heeft haar bedenkingen over de thuisbatterij. Deze vorm van (nog) beperkte energieopslag wordt vaak gepromoot. Als hulpmiddel bij de energietransitie, als hulp tegen netcongestie, of om geld mee te verdienen. De aankondiging van het kabinet om de salderingsregeling in 2027 af te schaffen heeft ervoor gezorgd dat de belangstelling is gegroeid. De technologie is in ontwikkeling en heeft potentie maar Milieu Centraal adviseert consumenten om kritisch te blijven.

Opslagcapaciteit

Een standaard thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh opslaan. Een gemiddeld huishouden met tien zonnepanelen wekt jaarlijks 3.500 kWh op. In de zomer kan een zonnige dag wel 15 kWh opleveren. Dat betekent dat een standaardbatterij te klein is om al deze energie op te vangen. In de winter wordt er daarentegen te weinig energie opgewekt om een batterij volledig op te laden. Hierdoor is het nut van de thuisbatterijen (nog) beperkt.

Terugverdientijd thuisbatterij onzeker

Een thuisbatterij kan zonne-energie opslaan die je niet direct nodig hebt, zodat je deze later kunt gebruiken. Omdat de besparing die eigenaren op hun energierekening verwachten waarschijnlijk niet opweegt tegen de aanschafkosten, zijn er ook thuisbatterijen ontwikkeld die inspelen op wisselende stroomprijzen. Dit betekent dat de batterij ook zonder zonnepanelen kan worden gebruikt, en strategisch gaat laden afhankelijk van de stroomprijs.

Deborah Klaassen van Milieu Centraal: “Dit is een risicovolle investering voor consumenten, omdat de energiemarkt volop in ontwikkeling en volatiel is. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”.

“Wees je bewust van de onzekere factoren wanneer je nadenkt over de aanschaf van een thuisbatterij. Als je meer uit je zonnepanelen wilt halen, verplaats dan je directe stroomverbruik naar zonnige momenten. Zet bijvoorbeeld je vaatwasser aan als je zonnepanelen veel stroom opwekken. Of als je een elektrische auto met eigen laadpaal hebt, ga dan slim laden met eigen zonnestroom”.

Nog geen duurzame oplossing

Thuisbatterijen zorgen er dus niet voor dat huishoudens volledig zelfvoorzienend worden. Daarnaast merkt Milieu Centraal op dat, hoewel een kleine groep mensen al experimenteert met de thuisbatterij het nog niet de meest logische keuze voor de meeste consumenten is. “De productie van het type thuisbatterijen dat wij veel zien, de thuisbatterijen (vaak een LFP-accu -red-), kosten veel energie en kritieke grondstoffen. Wanneer veel huishoudens zo’n thuisbatterij zouden aanschaffen, zou dat een aanzienlijke belasting voor het milieu betekenen”, benadrukt Deborah Klaassen.

Thuisbatterij en netcongestie

Een veelgehoord argument is dat thuisbatterijen kunnen helpen bij het verlichten van de druk op het elektriciteitsnet. Batterijen die uitsluitend eigen zonnestroom opslaan en voor eigen gebruik worden ingezet, kunnen bijdragen aan het voorkomen van piekbelasting van het net. Echter, batterijen die inspelen op de energiemarkten kunnen op sommige momenten juist voor nieuwe pieken zorgen, wat de belasting op het lokale elektriciteitsnet kan vergroten. Zeker een plotselinge en ongecontroleerde toename in dit type thuisbatterijen brengt onzekerheden met zich mee, bericht de milieuorganisatie.

Batterij parken en energie hubs

Grote batterijparken en batterij hubs kennen al wel hun voordelen binnen de energieproblematiek. Zij dragen al bij aan het voorkomen van netcongestie.

Advertisment ad adsense adlogger