Zelfvoorzienend huis als onderdeel duurzame levensstijl

Zelfvoorzienend huis als onderdeel van duurzame levensstijl

Studententeam VIRTUe van de TU Eindhoven (TU/e) heeft de bouw van hun zelfvoorzienend en duurzame huis in ruim vijf weken zo goed als af weten te ronden. Het huis op de campus is onderdeel van Ripple, het duurzame woonconcept dat mensen op een speelse manier aanspoort om duurzamer te wonen én te leven.

“Wat opvalt aan het zelfvoorzienend huis, is een soort riem van zonnepanelen die om de woning is gewikkeld”

Met het concept hoopt het VIRTUe van de TU /e in juni 2022 hoge ogen te gooien tijdens de internationale ontwerpwedstrijd Solar Decathlon Europe in het Duitse Wuppertal.

Hergebruik

De afwerking van het interieur volgt na de vakantie, maar de rest van de grotendeels uit hout opgetrokken woning staat. Het bouwwerk is volledig zelfvoorzienend en kent verschillende nieuwe en slimme snufjes waarmee de bewoners duurzaam kunnen leven.

Tachtig procent van de materialen is of kan later worden hergebruikt. Het bouwwerk bestaat uit een studentenkamer, een startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte en kan relatief eenvoudig op bestaande bouw worden geplaatst, waardoor het ook in stedelijk gebied onderdeel kan zijn van de oplossing voor het woningtekort.

Zelfvoorzienend duurzaam leven

De studenten van de TU Eindhoven wilden niet alleen een duurzame plek om te wonen creëren, maar bewoners ook de mogelijkheid bieden om zichzelf een duurzame levensstijl aan te meten. “Wat heb je aan een duurzaam huis als de bewoners niet duurzaam leven”, vat Marianna Angelini van het communicatieteam van VIRTUe treffend samen. “We willen mensen aanmoedigen om duurzamer te leven.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

RECAPP

De aanmoedigingen moeten gaan komen van de coaching app RECAPP die momenteel door het studententeam wordt ontwikkeld. De app is een sociaal platform waarmee bewoners digitale munten kunnen verdienen, bijvoorbeeld door maandelijkse duurzaamheidsdoelen te behalen.

Denk aan korter douchen en duurzamer eten. Het verdiende digitale geld kan vervolgens worden uitgegeven in een digitale wereld zoals we kennen uit computergames als The Sims.

Angelini: “Je kunt dit concept ook een beetje vergelijken met running apps zoals die van Strava. Door steeds nieuwe hardloopdoelen te behalen of de rondetijden van vrienden en familie te zien, wordt je aangemoedigd om jezelf telkens te verbeteren. We willen mensen spelenderwijs en op een positieve manier stimuleren om duurzamer te gaan leven.”

Zonneriem

De zonnepanelen zijn niet enkel op het dak te vinden, maar zijn ook in de façade verwerkt, geïntegreerd in het ontwerp. Hierdoor is er op het dak meer plaats voor groen en een ontmoetingsplek.

Wat opvalt is de zogeheten solar belt, een soort riem van zonnepanelen die om de woning is ‘gewikkeld’ (de bovenste rand van het huis). Angelini: “Met dit ontwerp maken we beter gebruik van de ruimte, terwijl de solar belt op elk moment van de dag zon pakt.” Ripple is gebouwd van hergebruikt hout, afkomstig van het Paviljoen dat in 1956 op de campus als noodgebouw is neergezet en onlangs is afgebroken.

Slim

In de gemeenschappelijk ruimte komt een slimme display te hangen, EQUI genaamd. EQUI zorgt ervoor dat het elektriciteitsverbruik zo voordelig mogelijk over de dag wordt verdeeld. Het systeem vertelt wat het beste moment is om de wasmachine aan te zetten of de vaatwasser te laten draaien.

Is er even minder zon? Dan is het verstandig om de auto op een later tijdstip op te laden. Zo plant EQUI activiteiten op het moment dat er veel elektriciteit voorradig is. Angelini: “Op deze manier proberen we een brug te slaan tussen het energieverbruik en de energieproductie.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Solar Decathlon Europe

Het studententeam heeft nog tot juni 2022 om de app af te ronden, want dan vindt de Solar Decathlon Europe plaats. VIRTUe neemt het daarin op tegen andere studententeams in de strijd om de meest efficiënte en duurzame woning. De woning is de komende maanden op het Koeveld te bewonderen en ook onderdeel van de Dutch Design Week en Glow. Daarna wordt deze afgebroken en naar Duitsland vervoerd voor de ontwerpwedstrijd.

In Wuppertal heeft het studententeam twee weken om het bouwwerk uit de grond te stampen, dus moet de bouw bijna twee keer zo snel als nu worden afgerond. Angelini: “Daarom is het goed dat we nu oefenen met de opbouw.” In 2018 nam het team als eens deel aan de Solar Decathlon Middle East. In Dubai eindigde VIRTUe verdienstelijk op de zesde plaats.

Wat er na de internationale ontwerpwedstrijd met het huis gebeurt, is nog niet duidelijk. Er is contact met een woongemeenschap in Sint-Oedenrode. “Zij willen een soort eco-dorp oprichten en Ripple als startpunt gebruiken”, legt Angelini uit. “Concreet is dat nog niet, maar het zou natuurlijk mooi zijn als ons huis uiteindelijk ook echt in gebruik genomen wordt. We bouwen het immers niet voor de lol, maar om de wereld een stukje beter te maken.”

Zelfvoorzienend huis als onderdeel duurzame levensstijl. Lees ook: Onderzoek naar circulair beton door TU Eindhoven

Advertisment ad adsense adlogger