Bouwomzet ruim 9 procent hoger

Bouwomzet ruim 9 procent hoger

De bouwomzet lag in het tweede kwartaal 9,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is beduidend meer dan in de voorgaande vier kwartalen. Daarmee lijken de negatieve effecten van de coronacrisis op de omzet in de bouw in het tweede kwartaal nauwelijks nog een rol te spelen.

In het tweede kwartaal werd voor bijna 19.000 te bouwen woningen een vergunning afgegeven

Bouwomzet branchebreed

Behalve in de bouw, was ook de omzet in de hout- en bouwmaterialenindustrie hoger (8,6 procent). In het tweede kwartaal van 2021 werd voor de bouw van bijna 19.000 woningen een vergunning afgegeven, ruim 25 procent meer dan een jaar eerder.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw was de omzet gemiddeld 12,5 procent hoger dan een jaar eerder. De gespecialiseerde bouw deed het zelfs nog iets beter. De grond-, water- en wegenbouw (gww) liet een omzetdaling zien van 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Groei

Kleine bouwbedrijven (tot tien werkzame personen) haalden in het tweede kwartaal de grootste groei met 14,1 procent. Middelgrote bouwbedrijven (met tien tot honderd werkzame personen) behaalden – na vier kwartalen van lagere omzetten – in het tweede kwartaal een omzet die 9,6 procent hoger lag. Alleen bij middelgrote gww-bedrijven daalde de omzet in het tweede kwartaal.

Bij de grote bedrijven groeide de omzet wel. De gemiddelde omzetstijging van grote bouwbedrijven kwam daardoor in het tweede kwartaal uit op 5,6 procent.

Vergunningen

In het tweede kwartaal van 2021 werd voor bijna 19.000 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 25 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2020. Dit is het zesde kwartaal op rij waarin het aantal vergunde nieuwbouwwoningen, in vergelijking met een jaar eerder, toeneemt.

Nieuwbouw

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Bouwkosten

De vergunde bouwsom voor bedrijfsgebouwen was, met 1,6 miljard euro in het tweede kwartaal, ruim 7 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de afgenomen bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen. Die was goed voor 1,1 miljard euro, twaalf procent lager dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam juist met vijf procent toe.

Investeringen en groei vaste activa

In juni 2021 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 9,9 procent groter dan een jaar eerder, meldt ook het CBS. Er is vooral meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen, machines, personen-, bestel- en vrachtauto’s. Ten opzichte van juni 2019 lagen de investeringen ruim 5 procent hoger.

Lees ook: Vrijwel geen krimp in productie bouw 2021

Bouwomzet ruim 9 procent hoger, dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Advertisment ad adsense adlogger