Onderzoek naar circulair beton door TU Eindhoven

Onderzoek naar TU/e onderzoek circulair beton

De Europese Commissie kent vanuit het Horizon-2020 programma 2,3 miljoen euro toe aan TU Eindhoven voor onderzoek naar circulair beton.

TU Eindhoven: “Bij het ontwerpproces van een nieuw gebouw moet je al rekening houden met de elementen voor hergebruik”

Onderzoek

-onderzoekers kijken tijdens dat proces naar mogelijkheden om de sloop, demontage en het hergebruik te verbeteren. Ze willen daarmee het ontwerpproces van nieuwbouw optimaliseren voor hergebruik, om zo duurzamer te bouwen.

Het Paviljoen is daarmee één van de vier demonstratieprojecten van het internationale Horizon-2020 programma ‘ReCreate’. Dit Nederlandse demonstratieproject wordt uitgevoerd met de TU Eindhoven-faculteit Built Environment waarbij, de TU/e-dienst Real Estate, ingenieursbureau IMd en vloerproducent Consolis-VBI.

Budget

Beton onder de loep

Rijk Blok, projectleider van de Nederlandse partners en onderzoeker aan de TU Eindhoven: “Bij cementproductie komt veel CO2 vrij. Bovendien heeft de grote hoeveelheid zand en grint die nodig is een behoorlijke milieu-impact. Willen we de bouw verduurzamen, dan is beton dus een belangrijk materiaal om onder de loep te nemen.”
TU/e-onderzoeker Patrick Teuffel, mede-projectleider van het Nederlandse project, vervolgt: “Je wilt daarbij de materialen op zo hoog mogelijk niveau hergebruiken. Dus niet eerst vermalen tot granulaat. Willen we minder fossiele materialen gebruiken, dan moeten we echt gaan kijken naar het verbeteren van hergebruik.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Keurmerken

En dat is nog niet zo makkelijk. Oudere gebouwen hebben geen keurmerken die de kwaliteit van het beton vertellen. Het wapeningsstaal dat veertig jaar geleden de norm was, zou nu misschien niet meer door de nieuwste eisen komen.

De elementen kunnen bovendien bij het demonteren beschadigen, waardoor de kwaliteit ook nog eens verder zou kunnen afnemen. Daarbij wil de gemeente uiteraard zwart-op-wit hebben dat het voldoet aan alle eisen. Blok: “Constructieve veiligheid is en blijft natuurlijk een absolute vereiste.”

En stel dát de kwaliteit perfect was: een betonnen kolom die in het oude gebouw één verdieping droeg, kan in het nieuwe gebouw natuurlijk niet ineens meer verdiepingen aan. Blok: “Juist bij het ontwerpproces van een nieuw gebouw moet je dus eigenlijk al rekening houden met de elementen die je beschikbaar hebt voor hergebruik.”

Randvoorwaarden

En dan zijn er nog de hogere kosten die je maakt, voor het zorgvuldig demonteren en opslaan bijvoorbeeld. De kosten-baten-analyse valt dus niet per definitie gunstig uit.

Teuffel: “Nieuw cement is op dit moment gewoon goedkoper. Maar in de toekomst misschien niet meer, als er bijvoorbeeld een klimaattaks of hogere CO2-belasting op beton wordt geheven.” Toch blijven de onderzoekers optimistisch. Blok: “Problemen zijn er om overwonnen te worden. Als we duurzamer willen worden, moeten we juist nú onderzoek doen naar de randvoorwaarden.”

Dit project ‘ReCreate’ heeft een Horizon-2020 subsidie ontvangen van de Europese Unie. Het Nederlandse Country-cluster bestaat uit IMd Raadgevende Ingenieurs, Consolis Nederland en TU Eindhoven, waarbij TU/e de country cluster leider is. De Finse Universiteit Tampere is projectleider van het totale project.

Lees ook: 735 studentenwoning op campus TU Eindhoven

Onderzoek naar circulair beton door TU Eindhoven.

Advertisment ad adsense adlogger