Zonne-energiesector groter dan geschat

Zonne-energiesector groter dan werd ingeschat

Goed nieuws voor de zonne-energiesector. Deze sector is veel groter dan werd aangenomen. De sector heeft namelijk een omzet van 2,4 miljard euro en 9000 voltijd banen. Dit blijkt uit onderzoek naar de omvang van de sector. De uitkomsten van dit onderzoek zijn samengevoegd in het Nationaal Solar Trendrapport. Het rapport is in ontvangst genomen door de vicevoorzitter Claudia Reiner van installateursvereniging UNETO-VNI.

Groeibriljant

De uitkomst van het onderzoek is belangrijk voor de sector. Het geïnstalleerde vermogen in 2013 en 2014 werd lager in geschat dan hoe het werkelijk was. Reiner geeft aan dat zonne-energie de groeibriljant is voor de installatiesector. Nog geen fractie van alle daken in Nederland worden benut. In 2016 en 2017 verwachten de installateurs dan ook een grote marktgroei.

Goedkoop is duurkoop

Uit het rapport komt naar voren dat het prijsniveau van geïnstalleerde zonne-energiesystemen onder druk staan. De groei van de sector trekt ook niet-gekwalificeerde en louche aanbieders aan. Zij leveren systemen tegen bodemprijzen en deze worden vervolgens geïnstalleerd door niet-gekwalificeerde monteurs. Regelmatig blijkt dat goedkoop dan juist duurkoop is. Verder hebben installateurs vaak last van grootschalige inkoopacties. Bij deze acties ligt de focus vaak op de laagste prijs en uitholling van de toch al kleine marges. De kwaliteit speelt amper een rol, waardoor de consument de dupe wordt van slecht materiaal.

Salderingsregeling tot 2023

UNETO-VNI pleit voor het behouden van de huidige salderingsregeling tot minimaal 2023. Zonnepanelen en zon-thermische energiesystemen dragen bij aan het realiseren van het Energieakkoord. Naast het behouden van de huidige salderingsregeling wil de branchevereniging ook dat het salderen wordt toegestaan in de huursector. De woningcorporaties zouden zo’n regeling graag willen. Dit omdat zij dan meer ruimte krijgen om te investeren in zonne-energie.

Advertisment ad adsense adlogger