Cao-loze periode duurt te lang

cao-loze periodde duurt te lang

Afgelopen week hebben cao partijen van de bouw met elkaar gesproken over de trage voortgaan betreffend de vernieuwing van de bouw-cao. Beide partijen zijn geïrriteerd over het feit dat het zo lang duurt voordat er een nieuwe cao is en vragen zich af of doorgaan nog wel zin heeft.

Cao-partijen realiseren zich dat het een moeizame weg is, maar vinden het niet wenselijk dat de bouw lange tijd zonder cao zit. Beide partijen zien in dat een lange cao-loze periode zal leiden tot veel onrust (in een sector die al onder druk staat), het verdwijnen van al bestaande cao-fondsen en een grote diversiteit in arbeidsvoorwaarden.

Gezamenlijk belang voor nieuwe cao

Cao-partijen zijn er daarom beide van overtuigd dat de sector gebaat is bij een vernieuwde bouw-cao. De prijs die de sector zal moeten betalen voor een langdurige cao-loze periode is voor cao- partijen te hoog.
Cao-partijen benadrukken het gezamenlijk belang en praten daarom door over een vernieuwde bouw-cao op 26 februari 2015. Intussen worden enkele nieuwe voorstellen uitgewerkt, zo meldt Bouwend Nederland.

Werkgevers

De werkgevers blijven inzetten op verruiming van arbeidstijden, verlaging van loonkosten (o.a. door hervorming van de bedrijfstak eigen regelingen) en verlaging van leerling salarissen. De werkgevers willen een meer concurrerende cao, met meer maatwerk en meer loon voor werknemers.

  • Het werkgeversvoorstel voor de Bouwplaats-medewerkers is hier te vinden.
  • Het werkgeversvoorstel voor de UTA-medewerkers is hier te vinden.
  • Advertisment ad adsense adlogger