12.700 panelen op zonnedak distributiecentrum Zwaagdijk

12.700 panelen op zonnedak distributiecentrum Zwaagdijk

Het zonnedak met 12.700 zonnepanelen markeert een verdere verduurzaming van het distributiecentrum van Action in Zwaagdijk. De PV panelen op het dak voorzien in 85% van de energiebehoefte van het distributiecentrum en hoofdkantoor.

“Het distributiecentrum met het zonnedak beslaat 104.000 m2”

Start en duurzaamheidsbijeenkomst

Onlangs is het zonnedak met bijna 13.000 panelen in gebruik genomen op het distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost. Hajir Hajji, CEO van Action, deed dit samen met Edward Stigter, gedeputeerde voor Milieu en Klimaat van de provincie Noord-Holland. Na de opening volgde een duurzaamheidsbijeenkomst voor lokale en regionale ondernemers.

Actueel

De verduurzaming van bedrijventerreinen is actueel, waarbij samenwerking en kennisdeling van belang zijn. De ingebruikname van het zonnedak vormde dan ook de aftrap van een duurzaamheidsbijeenkomst voor ondernemers op bedrijventerrein WFO in Zwaagdijk.

Duurzaam Ondernemersloket

Ondernemers van omliggende bedrijven namen deel aan deze middag, waarbij Action samen met het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland een sessie organiseerde om ondernemers te inspireren en hen op laagdrempelige wijze te ondersteunen bij hun plannen voor energietransitie.

Hajir Hajji: “Binnen bedrijventerrein WFO kunnen bedrijven gezamenlijk optrekken, of het nu gaat om de opwekking van energie of de opslag ervan. Daar zie ik een voortrekkersrol voor grote bedrijven zoals het onze, want niet iedere ondernemer heeft zo’n groot geschikt dak of dezelfde slagkracht om te verduurzamen.”

(Lees verder onder de foto.)

12.700 panelen op zonnedak distributiecentrum Zwaagdijk

Versnellen

“De vraag hierbij is: hoe zorgen we ervoor dat kleinere ondernemingen baat kunnen hebben bij de verduurzamingskeuzes van grote bedrijven? De oplossing zit hem in samenwerken. Wij staan positief tegenover solide oplossingen die onze verduurzaming en die van andere bedrijven kunnen versnellen, dus daarover willen we graag met ondernemers in gesprek.”

Verduurzaming distributiecentra

Non-food retailer Action investeert in verduurzaming van alle huidige en toekomstige distributiecentra in Europa. Nieuwe distributiecentra voldoen daarmee standaard aan de BREAAM Excellent-duurzaamheidsnorm.

Het eerste distributiecentrum van het bedrijf in Zwaagdijk-Oost is gedurende de afgelopen jaren aangepast op met efficiënte verwarming en ledverlichting. Daar werd groene stroom voor gebruikt, en vanaf nu wekken de zonnepanelen deze stroom grotendeels op. Een volgende stap is de lokale opslag van opgewekte energie.

12.700 zonnepanelen op distributiecentrum Action Zwaagdijk.

Advertisment ad adsense adlogger